Društvo Srbija

Kako izabrati pravu igračku za Vaše Dete

igracke

Neizostavni deo odrastanja svakog deteta su svakako dve stvari-igra i igračke. Igračke imaju veliku ulogu u odrastanju dece. Uz pomoć igračaka podstiče se pravilan razvoj deteta-motorika deteta, kognitivne sposobnosti (opažanje, učenje, pamćenje, mišljenje i inteligencija), emocionalni razvoj, socijalni razvoj, kao i razvoj govora. 

Ono što igračke treba da budu, to je da treba da budu zabavne, kreativne i edukativne, kako bi se svidele deci i izazvale kod njih određenu reakciju.

Pri odabiru igračaka za vaše dete treba imati na umu nekoliko kriterijuma: 

Uzrast deteta

Pri odabiru igračke svakako treba imati u vidu uzrast deteta i razvojno doba u kome se dete nalazi.

Ukoliko se bira igračka za bebu do 1 godine, treba izabrati nešto sto ce privući bebinu pažnju, nešto što je mekano, šareno i ispušta neku lepu melodiju. Detetu se u tom urastu razvijaju cula sluha i dodira, pa je poželjno izabrati nešto što će te potrebe zadovoljiti, kao na primer: plišana igračka ili neka zvečka ili nešto napravljeno od gume što bi moglo da im pomogne kada se jave prvi zubići.

Za dete do 2 godine– kod dece ovog uzrasta motorika je nešto što se najbolje razvija, tako da se kod njih javlja interesovanje za one igračke kod kojih se nešto pritiska, nešto iz njih iskače ili se nakon pritiska dugmadi javlja neke prijatna melodija. Deca u ovom uzrastu polako razvijaju svoj govor, tako da vole igračke sa kojima mogu razgovarati (naravno na nekom svom jeziku:)) ili one igračke kod kojih treba da uklapaju delove određenog oblika i veličine, kako bi se podstakli na razmišljanje. 

Za dete od 2 do 3 godine– deca u ovom uzrastu počinju da ispoljavaju interesovanje za razne stvari i da na neki način imitiraju odrasle. Devojčice počinju da se igraju sa lutkama, da razgovaraju sa njima, da im kuvaju u svojim mini kuhinjama, koje sadrže izmedju ostalog, setove za kafu ili kuvanje i razne setove voća i povrća. Dečacima postaje interesantno da se igraju kamionima, autićima, traktorima, a posebno mesto u njihovom garderoberu ostavlja se za omiljene likove iz crtanih filmova ili super heroje. 

Posebnu pažnju dece u ovom uzrastu, u poslednjih par godina, privlači automobil na akumulator.  Ovi automobili mogu biti različitih oblika i veličina, za dečake i devojčice, ali jedno je sigurno, izazivaju oduševljenje kod dece. Deca počinju da uživaju u vožnji u ovom dobu. 

Za dete od 4-5 godina- kod dece u ovom uzrastu, mašta i kreativnost se bude, i javlja se želja za učenjem. Njihova mašta ih vodi u razne svetove, a između ostalog žele da zavire i vide šta radi pilot, doktor, balerina, vojnik i da se oprobaju u nekim drugim zanimanjima, tako da su edukativne igračke sjajan poklon za njih. Lego kocke su uvek dobar izbor zbog razvoja kreativnosti i svoje dugotrajnosti. 

Za dete od 6-7 godina- ovo je uzrast kada deca najviše vole da uče od vršnjaka, da se sa njima igraju, ali se isto tako povezuju sa svojim vaspitačima/učiteljima pokušavajući da od njih što više nauče. Dobar odabir igračaka u ovom periodu može da uključuje društvene igre, loptu, vijaču i slično. 

Međutim, uvek treba pratiti interesovanja vaše dece i lično proceniti da li je procena uzrasta na pakovanju igračke u skladu sa interesovanjima koje dete ime. Roditelji često umeju da ‘guraju’ svoje dete da se igra igračkama koje nisu u skladu sa njihovim uzrastom, pa dete vrlo brzo i često gubi interesovanje, jer ne zna šta treba da radi. 

Bezbednost igračaka

Još jedna vrlo bitna stavka kod odabira igračaka je bezbednost. Igračke koje imaju oznaku CE  znače da vam proizvođač garantuje da se držao zakonskih propisa i svih predviđenih sigurnosnih standarda. Mada uvek postoje izuzeci, pa je tako najbolje kada roditelj sam proveri igračku. 

Održavanje igračaka ne bi trebalo da zahteva puno vremena,  niti da igračka menja boju ili da je napravljena od materijala koji nisu bezbedni za decu, poput igračaka sa vodenim punjenjem.  Igračka koja se vama čini nebezbedno, svakako nje bezbedna ni za dete. 

Cena

Cena i proizvođač nisu uvek merilo kvaliteta kada su u pitanju igračke za decu, jer se širom sveta tokom godine povuče dosta igračaka koje se ispostave nebezbednima za određene uzraste. Svakako da od vašeg budžeta zavisi gde ćete kupiti igračku, ali zapitajte se da li za cenu dobijate odgovarajući kvalitet. Stoga uvek birajte kvalitet. 

Igrajte se sa svojom decom, ulepšajte im detinjstvo na najbolji mogući način i pomozite im da razviju svoje sposobnosti i interesovanja na najbolji mogući način kroz dobar odabir igračaka. 

About the author

Velibor Živkov

Velibor Živkov je lifestyle kolumnista za Adria Daily Magazin, Lips And Heels i Wannabe magazin. Po struci industrijski dizajner odeće ali se bavi istraživanjem online kontenta i modnog marketinga. U slobodno vreme se bavi dizajnom keramike, fitnesom i negom brade u stilu pravog milenijalca. Pratite ga na Instagramu za više modnih ideja i svakodnevnih inspiracija.

Add Comment

Click here to post a comment

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.