Društvo

Jezici sveta u Beču

Procenjuje se da u svetu postoji oko 6.700 jezika. Grad Beč među svojim građanima ima registrovano 181 državljanstvo, što podrazumeva raznolike maternje jezike. Prema podacima bečke Službe za integraciju i diverzitet, 86 odsto Bečlija sa migracionim poreklom prve generacije u svakodnevnom govoru koristi najmanje dva različita jezika, dok trenutno 52 odsto dece odrasta u višejezičnom okruženju.

Predškolske ustanove su prve obrazovne institucije u kojima počinje razvoj i unapređenje jezika. Učenje nemačkog i maternjeg jezika integrisano je u predškolskim ustanovama u Beču kroz različite projekte, te je prilagođeno sposobnostima i interesovanjima dece. Neki od projekata obuhvataju predškolski materijal sa informacijama o različitim kulturama i jezicima, kao i višejezične knjige i časopise. U predškolskim ustanovama i školama, volonteri za čitanje čitaju priče na nemačkom i maternjim jezicima dece, kao što su srpski, arapski ili poljski. Dečja biblioteka u 15. becirku nudi skoro 14 hiljada medija na preko 50 različitih jezika.

„Podržavanje svih dečjih jezika doprinosi jačanju i spoznaji njihovog identiteta, kao i građenju pozitivne slike o sebi. To se na kraju odražava na motivaciju dece da nauče novi jezik, nemački”, objašnjava Danijela Keler, rukovodilac Odseka za predškolske ustanove grada Beča.

Organizacija ujedinjenih nacija za obrazovanje, nauku i kulturu UNESKO proglasila je, 1999. godine, 21. februar za Međunarodni dan maternjeg jezika, s ciljem promovisanja jezičke kulture i raznovrsnosti.

(Fotografije: Učenje jezika sveta u Beču, 2021; © PID, Martin Votava)

Tags

About the author

Nikola Stojanović

UREDNIK za Srbiju | Adria Daily magazin | Njegove tri najveće ljubavi u umetnosti jesu: gluma, pisanje i novinarstvo. Smatra da je kreativnost osnova kulture i umetnosti, odnosno multimedije – bez kojih je život besmislen! | Redovni je član Udruženja novinara Srbije (UNS) i Nezavisnog udruženja novinara Srbije (NUNS).

1 Comment

Click here to post a comment

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

  • Jezicka kultura i raznovrsnost. Bilo bi lepo da se na nasim prostorima malo vise postuje ta raznovsrnost, da ne osudjujemo akcente, dijalekte itd.