Jezici sveta u Beču

1

Procenjuje se da u svetu postoji oko 6.700 jezika. Grad Beč među svojim građanima ima registrovano 181 državljanstvo, što podrazumeva raznolike maternje jezike. Prema podacima bečke Službe za integraciju i diverzitet, 86 odsto Bečlija sa migracionim poreklom prve generacije u svakodnevnom govoru koristi najmanje dva različita jezika, dok trenutno 52 odsto dece odrasta u višejezičnom okruženju.

Predškolske ustanove su prve obrazovne institucije u kojima počinje razvoj i unapređenje jezika. Učenje nemačkog i maternjeg jezika integrisano je u predškolskim ustanovama u Beču kroz različite projekte, te je prilagođeno sposobnostima i interesovanjima dece. Neki od projekata obuhvataju predškolski materijal sa informacijama o različitim kulturama i jezicima, kao i višejezične knjige i časopise. U predškolskim ustanovama i školama, volonteri za čitanje čitaju priče na nemačkom i maternjim jezicima dece, kao što su srpski, arapski ili poljski. Dečja biblioteka u 15. becirku nudi skoro 14 hiljada medija na preko 50 različitih jezika.

„Podržavanje svih dečjih jezika doprinosi jačanju i spoznaji njihovog identiteta, kao i građenju pozitivne slike o sebi. To se na kraju odražava na motivaciju dece da nauče novi jezik, nemački”, objašnjava Danijela Keler, rukovodilac Odseka za predškolske ustanove grada Beča.

Organizacija ujedinjenih nacija za obrazovanje, nauku i kulturu UNESKO proglasila je, 1999. godine, 21. februar za Međunarodni dan maternjeg jezika, s ciljem promovisanja jezičke kulture i raznovrsnosti.

(Fotografije: Učenje jezika sveta u Beču, 2021; © PID, Martin Votava)

Oglašavanje

O autoru

Avatar

UREDNIK za Srbiju | Adria Daily Magazine | Moje tri najveće ljubavi u umetnosti jesu: gluma, pisanje i novinarstvo. Kreativnost je osnova kulture i umetnosti, odnosno multimedije, a bez nje je život besmislen! | Redovni sam član Udruženja novinara Srbije (UNS) i Nezavisnog udruženja novinara Srbije (NUNS).

1 komentar

  1. Avatar

    Jezicka kultura i raznovrsnost. Bilo bi lepo da se na nasim prostorima malo vise postuje ta raznovsrnost, da ne osudjujemo akcente, dijalekte itd.

Ostavite odgovor

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

Send this to friend