IUI Transition Dance Company i Balkan Dance Project na 8. Šibenskom festivalu plesa!

0

U okviru 8. Šibenskog plesnog festivala/Sibenik Dance festival koji se održava od 23. do 28. jula ove godine u Šibeniku (Hrvatska) predstaviće se igrači IUI Transition Dance Company i Balkan Dance Project iz Beograda.

Tokom prvih dana festivala biće izvedene koreografije Aleksandra Ilića Četiri pesme za Tađa po tekstu Teodore Sujić, 1924. i Sablazan u dolini Svetog Florijana (režija Aleksandar Nikolić).

Četiri pesme za Tađa je asocijacija na jednu od najboljih novela XX veka Smrt u Veneciji Tomasa Mana, u izvođenju Branka Mitrovića, Vladimira Čubrila, Jakše Filipovca i Nikole Pavlovića. Koreografija u ovom izvođenu premijerno je predstavljena na sceni “Raša Plaović” Narodnog pozorišta u Beogradu 5. juna 2016. godine u okviru večeri Festivala koreografskih minijatura – Velikani minijatura.

Muzika Vasilije Đoković, scenografija i kostim Dunja Kostić.

Sablazan u dolini Svetog Florijana premijerno je izveden u okviru Balkan Dance projekta 14. oktobra u Bosanskom kulturnom centru u Sarajevu (Bosna i Hercegovina), a izvode ga igrači sa prostora bivše Jugoslavije i Balkana: Mojca Majcen (Slovenija), Ema Janković (Hrvastska), Branko Mitrović (Bosna i Hercegovina), Luka Živković (Srbija), Jakša Filipovac (Srbija) i Zulejha Kečo (Bosna i Hecegovina). Muzika Studio Lana – Lana Toković, scenografija i kostim Neira Sinanbšaić i Melisa Musić.

Igrači IUI Transition Dance Company u izvođenju: Vladimira Čubrila, Mile Stijak, Katarine Bućić i Ane Obradović izvešće koreografiju I II III x IV Dagmar Dachauer, koja je premijerno izvedena u okviru projekta Instituta za umetničku igru SHOWCASE 11. marta ove godine na sceni “Raša Plaović” Narodnog pozorišta u Beogradu. Muzika Johan Štraus, kostim Aleksandra Karović.

Koreograf o svom delu kaže: “Suprotno statusu koji se urezao u kolektivno pamćenje društvenog plesa kao ekstatičnog blaženstva, ova interpretacija otkriva usamljene i krhe aspekte Nacionalne himne – Bečkog valcera”.

Tokom festivalskog programa biće izvedena i minijatura 1924. Aleksandra Ilića u izvođenju Mojce Majcen i Branka Mitrovića. 1924. je reminiscencija na Tomas Manov Čarobni breg.

Gostovanje igrača IUI Transition Dance Company Instituta za umetničku igru podržano je od strane Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije.

Oglašavanje

O autoru

Snežana Subotić

Zaljubljenik u PR, organizaciju događaja, TED/TEDx konferencije, psihologiju, kulturu, novinarstvo... Realni optimista sa stavom.

Ostavite odgovor

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

Send this to friend