IT&Tehnologija Srbija

Zašto je Java programer najtraženije IT zanimanje u Srbiji

Prema nedavno objavljenom istraživanju sajta Infostud, Java programeri bili su najtraženije IT zanimanje u Srbiji u 2015. godini, praćeni kolegama specijalizovanim za PHP, .NET i IOS programiranje. Ovaj podatak ne treba da čudi, imajući u vidu činjenicu da je prema TEOBE indeksu koji meri popularnost programskih jezika, Java proglašen za najpopularniji programski jezik na svetu u 2015. godini.

Zabeleživši značajan rast od 6 odsto u odnosu na 2013. godinu, popularnost Jave na svetskom tržištu prevazišla je do tada vodeći programski jezik C. Prema statistici objavljenoj na zvaničnoj Java veb stranici, u ovom trenutku na svetu je zaposleno preko 9 miliona Java programera, a inženjeri vodeće švajcarske softverske kompanije Namics, istraživali su šta je uzrok sve veće popularnosti Jave, a time i potražnje za Java programerima.

Slika: samerchidiac.com
Slika: samerchidiac.com

Sveprisutnost

Ključ uspeha Jave leži u njegovoj sveprisutnosti. Naime, zvanična statistika objavljena na java.com veb stranici pokazuje da Javu pokreće preko milijardu računara i oko tri milijarde mobilnih telefona. Bilo da želite da napravite mobilnu aplikaciju za Android, razvijete novo softversko rešenje ili unapredite postojeće, vrlo je verovatno da ćete kao najidealniji programski jezik izabrati Javu.

“Jedan od osnovnih razloga ogromne popularnosti Jave leži u činjenici da može da se pokrene na mnogim različitim platformama i zapravo je njena prvobitna težnja i bila da bude primenjiva svuda. Programi pisani u Javi mogu se pokrenuti gotovo na bilo kom računaru, bilo da se radi o Windows operativnom sistemu, Mekintoš računarima, Uniksu ili Linuksu, velikim mejnfrejm kompjuterima ili mobilnim telefonima, pa čak i na mnogo manjim uređajima čija uzajamna povezanost gradi ono što se sve popularnije naziva Internet stvari (Internet of Things)”, objašnjava Jurg Štuker iz Namics-a.

Java pokreće Android

Procenjuje se da u ovom trenutku, 90 procenata kompanija sa liste Fortune 500 koriste Javu. Velika popularnost Jave i potražnja za Java programerima leži i u činjenici da je on osnovni programski jezik koji pokreće Google Android operativni sistem. U pitanju je operativni sistem instaliran na oko 80 procenata mobilnih telefona i 60 procenata tablet računara širom sveta.

“Svaka aplikacija koju otvorite na vašem androidu napisana je u Javi. Sada uzmite u obzir milione i milione telefona koji koriste Javu i broj aplikacija koje se svakodnevno pojavljuju i odmah će vam biti jasno zbog čega je tolika potražnja za Java programerima”, ističe Štuker.

Budućnost Jave

Stručnjaci švajcarskog Namicsa procenjuju da će se potražnja za Java programerima nastaviti i u narednom periodu. Predviđanja pokazuju da će Android kao i tzv. tržište velikih podataka (Big Data Market), nastaviti sa daljim razvojem pa će to samim tim zadržati Javu na vodećoj poziciji. S druge strane, sa predstavljanjem najnovije verzije Jave u januaru 2015. godine i sam programski jezik je ojačao svoju poziciju među konkurencijom.

“Istina je da ništa ne traje večno, ali je takođe istina i da ništa ne traje toliko dugo koliko nešto što je sveprisutno. Sveprisutnost je definitivno najveća prednost Jave i to je ono što će je zadržati na vodećoj poziciji i narednih godina”, zaključuje Štuker.

Tags

About the author

Adria Daily Magazin

Adria Daily Magazin

Regionalni magazin. Imate vest? Javite nam: redakcija@adriadaily.com
Srbija | Hrvatska | Slovenija | BiH | Crna Gora | Makedonija

Add Comment

Click here to post a comment

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.