Za kvantni internet lansiran kvantni satelit

0

Lansiranje kineskog istraživačkog satelita „Micius“ u svemir markiralo je početak nove ere u globalnoj kvantnoj komunikaciji. Istraživači Austrijske akademije nauka i Bečkog univerziteta na čelu sa kvantnim fizičarom Antonom Cajlingerom po prvi put će testirati prenos kvantnih informacija između svemira i zemlje, što predstavlja važan korak u pravcu budućeg kvantnog interneta.

Foto_2-QUESS

Nakon višegodišnjih priprema 16. avgusta 2016. godine u 1:40 časova po lokalnom vremenu satelit je uspešno lansiran u svemir sa kineske svemirske stanice „Jiuquan“. Prenos informacija između satelita i stanica na zemlji koje se nalaze u Evropi i Aziji trebalo bi da bude moguć čak i na udaljenosti od preko 1.000km i onemogućen za prisluškivanje.

Anton Cajlinger i njegov tim su uspeli u prenosu informacija na razdaljini od rekordnih 144km, međutim prenos informacija na većoj distanci na Zemljinoj površini nije bio ostvariv, usled ometanja iz atmosfere. Informacije iz svemira će se slati stanici u Gracu i teleskopu na Institutu za kvantnu optiku u Beču, a prvi rezultati sakupljenih podataka se očekuju već ove godine.

Foto_3-QUESS

Foto 1: © OEAW / Klaus Pichler

Foto 2: © OEAW

Foto 3: © OEAW / Klaus Pichler

Oglašavanje

O autoru

Avatar

Regionalni magazin. Imate vest? Javite nam: redakcija@adriadaily.com Srbija | Hrvatska | Slovenija | BiH | Crna Gora | Makedonija

Ostavite odgovor

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

Send this to friend