IT&Tehnologija Srbija

WIPO proglasio Huawei kompanijom #1 po broju prijavljenih patenata

Svetska organizacija za intelektualnu svojinu (World Intellectual Property Organization – WIPO) objavila je da je kompanija Huawei Technologies već drugu godinu za redom prva na internacionalnoj listi prijavljenih patenata u 2015. godini. Huawei je prijavio 3.898 patenata, što je 456 patenata više nego prethodne godine , čime je pretekla kompanije Qualcomm, Samsung, Sony i HP.

WIPO obrađuje prijave koje su zavedene pod Patent Cooperation Treaty (PCT), ugovor koji prijavljivaču garantuje zaštitu patenta u 148 zemalja nakon podnetog zahteva.

Broj međunarodnih prijava za patente koji su zavedeni pod PCT porastao je za 1.7% u 2015, što je novi rekord na godišnjem nivou. “Prijave intelektualne svojine na globalnom nivou, kao što su prijave za patente, zaštitne znake i industrijski dizajn, pružaju dobar uvid u brojnost i mesto nastanka inovacija”, izjavio je WIPO Director General Francis Gurry.

Osim po broju prijavljenih patenata Svetskoj organizaciji za intelektualnu svojinu, Huawei se ovog meseca istakao i među kompanijama koje su podnele zahtev za zaštitu patenata Evropskom zavodu za patente (European Patent Office – EPO), zauzevši četvrto mesto. Huawei je ovoj organizaciji podneo 1.953 prijave u 2015. godini. Drugu godinu za redom, kompanija Huawei je u sektoru digitalnih komunikacija podnela najveći broj zahteva za zaštitu patenata – ukupno 1.197 prijava samo u ovom sektoru.

Tags

About the author

Adria Daily Magazin

Regionalni magazin. Imate vest? Javite nam: redakcija@adriadaily.com
Srbija | Hrvatska | Slovenija | BiH | Crna Gora | Makedonija

Add Comment

Click here to post a comment

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.