Stiže nova generacija „Majstora programiranja” Udruženja „iSerbia”

0

Udruženje „iSerbia” je organizovalo besplatnu onlajn školu programiranja za više od 1.000 učenika – „Majstora programiranja”, pod pokroviteljstvom Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija. Škola je namenjena đacima širom Srbije, uzrasta od 12 do 19 godina.

(Fotografija: Besplatna onlajn škola programiranja, 2017; Udruženje „iSerbia”)

Obuka je realizovana putem interneta, počev od 15. marta 2017, kada su polaznici dobili korisničke podatke kojim su pristupali onlajn platformi za učenje u bilo koje vreme, iz svoje fotelje.

U toku prvih 30 dana, učenici su pohađali kurs iz osnova programiranja, koji se sastojao iz tri nivoa. Zatim su se, zavisno od nivoa znanja, preferencija i uzrasta, opredeljivali za kurs kreiranja veb-sajta ili „Android” programiranja, koji im je bio otvoren narednih 60 dana.

Veliko interesovanje na početku projekta je ukazivalo na to da se mogu očekivati odlični rezultati, koji su i postignuti. Ukupno 763 đaka je uspešno savladalo osnove programiranja – od toga se jedna trećina polaznika opredelila za modul razvoj mobilnih aplikacija, a ostali za kreiranja veb-sajta.

„Završni zadatak, to jest samostalno odrađena aplikacija je kod značajnog broja polaznika ne samo odlično tehnički odrađena, već te kreativne aplikacije nose i određenu poruku i korisne su za obrazovanje mladih”, rekla je mentorka na kursu za razvoj mobilnih aplikacija Ana Kostadinović.

Na kraju, 72 polaznika je uspešno završilo kurs za razvoj mobilnih aplikacija, dok je njih 168 uspešno završilo kurs za kreiranja veb-sajta. Najmlađi polaznik je bio učenik trećeg razreda osnovne škole, dok je najmlađa polaznica učenica šestog razreda.

„Sarađujući mesecima sa mladim ljudima na ovom projektu, i sam sam uvideo koliko je značajna sinergija ideja mladih ljudi, koja je na kraju pretvorena u 100 originalnih sajtova kreiranih od strane polaznika”, izjavio je mentor na kursu za kreiranja veb-sajta Stanko Arsenijević.

Sve vreme, u toku trajanja kursa, bila je obezbeđena podrška mentora, kao i redovne konsultacije koje su, takođe, održavane onlajn. Svim polaznicima koji su uspešno završili kurs dodeljeni su sertifikati, a najboljih deset Majstora programiranja, sa oba kursa, nagrađeno je posebnim poklonima. Takođe, dodeljene su i posebne diplome najmlađem, najaktivnijem, najsolidarnijem i najkreativnijem Majstoru programiranja.

(Fotografija: Najbolji „Majstori programiranja”, 2017; Udruženje „iSerbia”)

IT oblast nudi šanse svima, bez obzira na profesiju! Takva znanja su danas neophodna, bilo da pokrećete sopstveni posao, bilo da ste negde zaposleni, u bilo kojoj delatnosti. Ovaj projekat je stvorio jednu novu generaciju mladih programera. Stoga je bitno da naše društvo prepoznaje značaj i važnost ovakvih prilika za usavršavanje i obrazovanje mladih!

Oglašavanje

O autoru

Avatar

Regionalni magazin. Imate vest? Javite nam: redakcija@adriadaily.com Srbija | Hrvatska | Slovenija | BiH | Crna Gora | Makedonija

Ostavite odgovor

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

Send this to friend