IT&Tehnologija

Prva vožnja autobusom bez vozača u Beču

U sklopu programa „Mobilnost budućnosti” i projekta „auto.Bus”, koji je podržalo austrijsko Ministarstvo saobraćaja, održana je prva probna vožnja dva gradska samovozeća autobusa. Posle tri meseca intenzivnih priprema u autobuskom pogonu „Leopoldau” u Beču, prva probna vožnja uspešno je izvedena. Nova bečka linija bez vozača imaće prve putnike na proleće 2019. godine.

Dva autobusa bez vozača su prvi put u realnim uslovima uspešno vozili ulicama Beča. Autobusi su u prisustvu operatera prevezli oduševljene putnike rutom od oko dva kilometra – od stanice metroa „U2” do Tehnološkog centra „Aspern” i nazad.

Do kraja 2018. godine autobusi će biti detaljno ispitivani. Početkom sledeće godine ova linija počinje da vozi svakodnevno i do tada će njena tačna ruta biti poznata. Na liniji će postojati fiksne stanice, a sve vožnje će nadgledati obučeni operater. Predviđeno je da minibus, pored operatera, može da preveze još 11 putnika. Ukoliko prevoz, zbog vremenskih nepogoda ili tehničkih problema, izostane, na liniji neće biti zamenskih vozila. Vožnja autobusom biće besplatna, a trenutno, iz zakonskih razloga, nije dozvoljen ulaz u autobuse sa dečjim ili invalidskim kolicima.

Za saradnike projekta „auto.Bus” ova probna vožnja je bila odlučujuća za njihov dalji radm, jer je u Austriji prvi put ostvarena „komunikacija” između vozila i semafora – na kojima je radila firma „Siemens”, a koja je ujedno radila i na razvoju komunikacije autobusa sa saobraćajnim znakovima.

„Autonomna vožnja je veliki trend, koji ima potencijal da promeni gradove i učini ih održivim. Kao Gradsko saobraćajno preduzeće – bićemo među prvima u tome. Kada su u pitanju samovozeće autobuske linije, planiranim tehnološkim inovacijama, ovaj projekat treba da omogući pomak. Želimo da se poveća efikasnost i bezbednost autonomnih vozila”, izrazio je svoje zadovoljstvo direktor Bečkog gradskog saobraćajnog preduzeća „WienerLinien”Ginter Štajnbauer.

Naselje Aspern je idealno okruženje u Beču za ovakav eksperiment – jer je novo naselje, u kojem se vozila lakše kreću nego u centru grada. Aspern je na dobrom glasu – kao inovativna, urbana i ispitivačka „laboratorija” za razvoj Beča kao pametnog grada.

(Fotografije: Samovozeći autobusi, Beč; ©WienerLinien)

About the author

Adria Daily Magazin

Regionalni magazin. Imate vest? Javite nam: redakcija@adriadaily.com
Srbija | Hrvatska | Slovenija | BiH | Crna Gora | Makedonija

Add Comment

Click here to post a comment

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.