IT&Tehnologija Srbija

Organizacioni menadžment u službi srpskih start-apa

„Serbian.tech” je spojio potrebe, zajedno sa IT kompanijama, za nižom cenom nastupa na svetskim tech događajima, grupisanjem srpskih start-apa po principu komplementarnosti, i prepoznao potrebe za sistematičnom pripremom za klijente i prodaju ideje.

(Fotografija: Informacione tehnologije (IT); „Vikimedija”)

Prva velika start-ap konferencija koja će biti organizovana jeste prestižna „Four Years From Now” („4YFN”) u Barseloni, u februaru 2018, i biće prvi takav projekat gde će srpski start-api imati priliku da se nađu u jednom timu, pod okriljem zajedničkog „Serbian.tech” štanda. Svaka kompanija će imati istaknutost putem svog brendiranog dela štanda. Ideja je da kompanije učesnice ne budu konkurenti, već komplementi. Princip komplementarnosti donosi niz potencijalnih prilika za kvalitetnijom i kompletnijom uslugom, timskim nastupom i boljim imidžom celog tima srpskih start-ap kompanija.

Ideja „Serbian.tech-a” nije bila samo da se zadovolji potreba za udruživanjem srpskih IT kompanija i start-apa u cilju postizanja niže i prihvatljivije cene učešća na tech događajima širom sveta, već inicijalno identifikovana potreba na tržištu IT sektora u Srbiji zbog odomaćenog modela „outsourcing-a”.

(Fotografija: Informacione tehnologije (IT); „Vikimedija”)

„Outsourcing” model ne ostavlja puno prostora, niti kreira potrebu za sistematičnim bavljenjem prodajom i analizom svojih potencijanih investitora, partnera i klijenata. Sa ovim se suočavaju mnoge srpske IT kompanije, bilo da imaju sopstveni proizvod ili se bave uslugama developmenta i dizajna, te mnogi tragaju za takozvanim efikasnim načinom plasmana i prodaje ideje i usluga.

Ono što je misija „Serbian.tech” tima je promena percepcije o srpskim kompanijama na svetskom IT tržištu, to jest promena koja srpske firme izvodi iz „outsourcing mindset-a” i na taj način osvešćuje potrebu za kvalitetnim dugoročnim strateškim partnerstvima, gde niska cena nije dominantni kriterijum dobijanja poslova. Spoj poslovnih tehnika, organizacionog menadžmenta, tehnika prezentacije i prodaje i biznis analitike predstavljaju srž usluga Serbian.tech-a. Ne postoje univerzalne strategije, osim ako nisu za iste ciljne grupe klijenata.

(Fotografija: Štand „Serbian.tech-a” na „4YFN”, 2018)

About the author

Nikola Stojanović

Nikola Stojanović

UREDNIK za Srbiju | Adria Daily magazin | Njegove tri najveće ljubavi u umetnosti jesu: gluma, pisanje i novinarstvo. Smatra da je kreativnost osnova kulture i umetnosti, odnosno multimedije – bez kojih je život besmislen! | Redovni je član Udruženja novinara Srbije (UNS) i Nezavisnog udruženja novinara Srbije (NUNS).

Add Comment

Click here to post a comment

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.