IT&Tehnologija Srbija

Nova partnerstva kompanije Ericsson za unapređenje cloud tehnologije

Cloud tehnologija zauzima sve značajnije mesto u današnjem poslovanju zbog mogućnosti koje pruža i predstavlja jednu od ključnih oblasti delovanja i razvoja u kompaniji Ericsson. Sa ciljem unapređenja postojećih funkcionalnosti kroz cloud tehnologiju kod telekomunikacijskih kompanija širom sveta, ali i uvođenja novih rešenja koja poboljšavaju poslovanje i smanjuju troškove, kompanija Ericsson je nedavno najavila tri nova partnerstva, sa kompanijama Telefonica i LG Uplus i sa OCDD Komitetom.

Ulazak u globalni UNICA program

Kompanija Telefonica, jedna od najvećih telekomunikacijskih kompanija na svetu, uključila je kompaniju Ericsson kao svog glavnog partnera na programu virtualizacije zasnovane na cloud tehnologiji, pod nazivom UNICA program. Ovaj program pruća infrastrukturna i softverska rešenja za implementaciju UNICA koncepta u okviru mreže kompanije Telefonica, a kompanija Ericsson će se uključiti u ovaj program u Nemačkoj u toku 2016. godine.

UNICA program je najambiciozniji program virtualizacije na nivou čitave industriji i ima za cilj da virtualizuje mrežne funkcije na automatizovan način na različitim operativnim nivoima u okviru kompanije Telefonica. Kompanije Ericsson će se uključiti tako što će obezbediti svoja nova rešenja: Hyperscale Datacentar System 8000 (hiperskalirani sistem za čuvanje podataka), Ericsson Cloud Manager (rešenje za upravljanje podacima u oblaku), Cloud SDN i automatizaciju procesa koja je potrebna za ovaj projekat, a takođe će raditi na integraciji sistema i pružaće podršku za servise kako bi se sva ova rešenja implementirala u Nemačkoj.

Cloud fukcionalnosti za brži prelazak LG Uplus operatora na NFV i SDN

Kompanija Ericsson najavila je integrisanje Ericsson Cloud Manager rešenja i rešenja Ericsson SDN Controller kako bi omogućila upravljanje servisima i cloud infrastrukturom i obezbedila upravljanje virtualizacijom mrežnih funkcija (NFV) i SDN kontrolu u okviru samo jednog rešenja. Ovo rešenje je trenutno u fazi testiranja kod bežičnog operatora LG Uplus u Južnoj Koreji i predstavlja deo strategije za evoluciju 5G i IoT mreže.

Ova integracija donosi operatorima ekonomičan prelazak na tehnologiju virtualizacije time što stvara hibridnu sredina kroz jedinstveni kontrolni centar. Operatori mogu da pristupe mrežnim servisima i funkcionalnostima virtuelne mreže u okviru cloud­-a povezanog putem SDN ili neke druge mreže i na taj način mogu da upravljaju pružanjem, aktiviranjem, optimizacijom i prekidom rada cloud infrastrukture i mrežnog povezivanja iz jednog sistema.

Naredna generacija data centara

Kompanija Ericsson je postala član Komiteta za otvorene data centre (Open Data Center Committee ili ODCC) u Kini, a takođe je i otpočela strateško partnerstvo sa kompanijom Quanta sa ciljem da se ubrza razvoj naredne generacije rešenja za data centre.

ODCC komitet promoviše rešenja za otvorene data centre i ima značajno mesto u okviru ove industrije, a za taj razvoj su zaslužni zahtevi i specifikacije koji potiču od glavnih korisnika tehnologija i rešenja za otvorene data centre u Kini, kao što su kompanije Baidu, Alibaba, Tencent, China Mobile, China Telecom, China Unicom i drugi.
Kroz ovo partnerstvo, kompanija Ericsson proširuje svoj portfolio i uvodi električne servere. Svim rešenjima će se upravljati iz zajedničkog softverskog kontrolnog panela čime će se omogućiti kontinuirano unapređivanje upravljanja, analitički uvidi i priprema za buduću automatizaciju i mašinsko učenje.

About the author

Snežana Subotić

Zaljubljenik u PR, organizaciju događaja, TED/TEDx konferencije, psihologiju, kulturu, novinarstvo... Realni optimista sa stavom.

Add Comment

Click here to post a comment

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.