IT&Tehnologija

Najveća tehnološka dostignuća u 2015.godini

Zapanjujuća era tehnologije je ove godine donijela i niz neočekivanih dostignuća. Šta je vama omiljeno?

1.      Vaš šofer se upravo parkirao

Tesla je kreirala softver kojim pruža pomoć u vožnji svojim korisnicima. Njihov asistent u vožnji i parkiranju je dostupan za mnoge, ali ne baš za sve uslove vožnje. Osnivač Elon Musk vjeruje da će za 12-20 godina „biti neobično vidjeti automobil bez potpune anatomije“. Predviđeno je 10 miliona samovozećih automobila do kraja 2020.godine. Ove godine vidjeli smo samo djelić kako će to da izgleda.

2.      Roj robota u svemiru

„Ako smo vijdeli bar jednu stvar koja se ponavlja kroz istoriju, to je da se uvijek predviđa šta će se desiti naredne godine, ali teško da možete da predvidite šta će se desiti za 10 godina“, kaže Chirs Lewicki, predsjednik Planetary Resources i glavni inžinjer. U julu, njegova kompanija za miniranje asterioda lansirala je svoju prvu letilicu. Oni planiraju da pošalju armije niskobudžetnih robotskih minera asterioda u svemir u naredne tri godine.

3.      Štampanje mostova

Njemačka dizajnerska kompanija MX3D i Autodesk sarađuju sa Amsterdamom kako bi uradili 3D verziju štampanog metalnog mosta preko jednog od gradskih kanala. Joris Laarman, dizajner, kaže da će ovaj projekat osloboditi svijet da razmišljaju o vještinama gradnje na potpuno nov način. „Čvrsto vjerujem u budućnost digitalne i lokalne produkcije – u novu vještinu“. Ovaj most će pokazati kako 3D štampa ulazi u svijet na velika vrata sa svojim funkcionalnim objektima i održivim materijalima omogućavajući na taj način slobodu bez presedana.“

Ali to nije sve. Ove godine Michigan Tech je otkrio planove o pravljenju metalnog 3D printera u vrijednosti ispod 1000$. Branch Techonlogies je iskoristio prirodu i kreirao 3D štampane zidove za kuće i zgrade u procesu koji su nazvali celularna fabrikacija. Šta ćete vi da izgradite?

4.      Al za sve

Sa druge strane, možda nećete morati ništa da gradite, s obzirom kako kompjuteri postaju pametniji. Pustite njih da nauče da grade za vas. Čuli ste da su neuronske mreže mehanizam koji pomaže računaru da uči?

Najbrža, i za mnoge najbolja od svih Al aplikacija i platformi pripada Google-u. Ove godine, tehnološki gigant je počeo objavljivati kako trenira neuronske mreže. I ne samo to, Google takođe daje i kod za preuzimanje neuronske mreže i uključivanja vaše aplikacije na nju. Pogledajte više na TensorFlow.org.

5.      Inspirišite se ponovo sa Terminator filmovima

Ove godine, Google-ov Boston Dynamics je prikazao snimak svog moćnog androida pod nazivom Atlas, kako hoda kroz šumu. Samo ga pogledajte.

Robot koji seta kroz sumu

6.      Nacrtajte svoje snove

Ukoliko vas je gledanje robota kako trči kroz šumu natjeralo da poželite istrčati napolje, sledeća inovacija je onda upravo za vas. Apple olovka prenosi umjetnost koju ste nacrtali rukom direktno u računar bez skeniranja. Takođe ne morate da naučite da koristite novi program ili uređaj. Možete crtati tanko, debelo, isprekidano, baš kao sa kaligrafskim perom. Možete pritisnuti jače za jače linije ili crtati blago za one jedva vidljive. Zamislite djecu budućnosti kako crtaju digitalnim bojama na inteligentnim zidovima. Pošli bi u krevet sa resetovanim i čistim zidovima. To je već progres.

7.      Zakorači na oblak

Ove godine, Amazon je pokrenuo prvu cloud servis platformu za internet stvari, omogućivši tako za kompanije da na najlakši način kreiraju inteligentne proizvode. Trka do oblaka je još vruća.

Tokom 2015.god i Microsoft i Amazon su premašili 7 biliona dolara zahvaljujući svojim cloud servisima. IBM i Google nisu daleko iza njih. Analiza IDG pokazuje da se 90% preduzeća oslanja na APIs u cloud u svojim planovima za 2016. Četvrtina ukupnog IT budžeta biće alocirana za cloud tehnologije ali očekuju se i veća dostignuća.

8.      Rekodiranje kancera

Beba Layla Richards, kojoj je dijagnostikovana agresivna leukemija sa samo 14 mjeseci, pokazala je dramatično poboljšanje zdravlja nakon što je njen doktor i naučnik prepravio njene gene. Da, to je bilo veoma eksperimentano. Njeni roditelji su pristali na to jer su mislili da će njihova beba umrijeti. Metoda još uvijek nije spremna za veću primjenu, ali je svakako ovaj metod kreirao drugačiju perspektivu na liječenje ovakvih bolesti.

9.      Preuzmite prijateljsku komšijsku kripto valutu

Sektor finansijskih usluga ima oko 15% od ukupnih 78 triliona svjetske ekonomije. Uznemirujuća istina: veliki dio toga nema nikakvu direktnu vrijednost.

To je zbog toga jer banke, osiguravajuća društva i njima slični razbijaju dolar na penije i zarađuju jedni na drugima. Stoga su kreirane šifrovane dijeljene platforme i među prvima je Microsoft lanac Etherum koji je integrisan sa Azure aplikacijom.

10.  Fantastični put svjetla

Ove godine prvi prototip „Li-Fi“ LED sijalica je napravljen. Li-Fi je budućnost bežičnog interneta koji za prenos podataka koristi svjetlost sijalica. Svjetlo ima veći spektar od radio signala koji je osnova bežičnog interneta. U oblačno-luckastom povezanom svijetu potraga za bogatijim signalom je sasvim normalna. Danas Li-Fi industrija vrijedi manje od bilion. Sa virtuelno neograničenim kapacitetom i troškovima koji se procjenjuju da će biti 10 puta manji nego trenutno, to zvuči realno.

About the author

Adria Daily Magazin

Regionalni magazin. Imate vest? Javite nam: redakcija@adriadaily.com
Srbija | Hrvatska | Slovenija | BiH | Crna Gora | Makedonija

Add Comment

Click here to post a comment

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.