IT&Tehnologija

Kaspersky: Finansijski, IT i telekomunikacioni sektori najčešće mete

Prema istraživanju koje su sprovele kompanije Kaspersky Lab i B2B International u 2015. godini, otprilike jedna od četiri IT, telekomunikacione i finansijske kompanije iskusila je DDoS napad u prethodnih 12 meseci. Međutim, dok je skoro polovina (47 odsto) finansijskih kompanija bilo svesno da su glavne mete napada, IT i telekomunikacione kompanije na smatraju da su pod većim rizikom od ostalih sektora, što ih čini ranjivim i izlaže IT bezbednosnim rizicima.

Istraživanjem je ustanovljeno da otprilike trećina kompanija (32 odsto) smatra da mogu biti mete DDoS napada, pri čemu je ovaj procenat veći za IT (40 odsto) i telekomunikacione kompanije (38 odsto). Jedna od šest (14 odsto) ispitanih kompanija iskusila je DDoS napad, ali se ova cifra povećava na jednu u četiri kompanije kada su u pitanju IT (21 odsto), finansijski (22 odsto) i telekomunikacioni (24 odsto) sektori.  

Mete DDoS napada

DDoS napadi su postali jedno od najpopularnijih oružja koje sajber kriminalci koriste prilikom iznude novca, remećenja normalnog rada kompanija i skretanja pažnje sa drugih sajber napada koji se odvijaju u istom trenutku. Skoro 74 odsto kompanija izjavilo je da su se DDoS napadi na njihove sisteme odvijali paralelno sa drugim bezbednosnim incidentima.

Međutim, istraživanjem je ustanovljeno da brojne kompanije i dalje ne razumeju ozbiljnost DDoS napada i da nisu u potpunosti sigurne kako da zaustave ili umanje dejstvo ovih napada. Samo 46 odsto kompanija smatra da su dovoljno informisane o DDoS napadima, dok samo 50 odsto njih zna kako da ih spreči ili da umanji njihovo štetno dejstvo, pri čemu je ovaj procenat veći kada su u pitanju finansijske i telekomunikacione kompanije i iznosi 61 odsto.

„Analiziranjem DDoS napada na telekomunikacione kompanije i banke, ustanovljeno je da su upravo kompanije u finansijskom i telekomunikacionom sektoru glavne mete DDoS napadača. U određenim slučajevima, DDoS napadi predstavljaju „dimnu zavesu“ za prikrivanje drugih sajber napada koji se odvijaju u istom trenutku. Zbog toga, sektori koji su veoma ranjivi moraju imati ozbiljnu i sveobuhvatnu zaštitu kako bi bili spremni da se izbore sa DDoS napadima. Pre svega je neophodno da IT stručnjaci razumeju kolika opasnost preti od ovih napada i da zatim izaberu adekvatno bezbednosno rešenje”, izjavio je Jevgenij Vigovski (Evgeny Vigovsky), direktor sektora za zaštitu od DDoS napada u kompaniji Kaspersky Lab.

U slučaju DDoS napada, program Kaspersky DDoS Protection omogućuje kompanijama da privremeno preusmere saobraćaj na alternativne kanale, pri čemu saobraćaj tada prolazi kroz filtere za prečišćavanje koji odvajaju štetne i lažne zahteve od legitimnog saobraćaja. To znači da korisnici mogu bezbedno da koriste uslugu ili veb stranicu čak i ako je u toku dugotrajan i snažan napad.

Da saznate više o programu Kaspersky DDoS protection posetite ovu stranicu. Da pročitate izveštaj kompanije Kaspersky Lab o DDoS napadima u trećem kvartalu 2015. godine, posetite ovu stranicu.

About the author

Adria Daily Magazin

Adria Daily Magazin

Regionalni magazin. Imate vest? Javite nam: redakcija@adriadaily.com
Srbija | Hrvatska | Slovenija | BiH | Crna Gora | Makedonija

Add Comment

Click here to post a comment

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

Oglašavanje

Oglašavanje

Oglašavanje

Pratite nas na Facebook-u

Oglašavanje