IT&Tehnologija

IT firma u Beču „ukinula” šefove

U preduzeću „Tele Haase” u Beču šefovi su „ukinuli” svoja radna mesta i prepustili vođenje poslova zaposlenima. Ovo je prva firma u Beču koja je isprobala trend „novi posao”, to jest holokratiju.

Preduzeće „Tele Haase” postoji od 1963. godine i bavi se elektronikom sistema za zaštitu i nadzor. Cela struktura firme promenila se pre pet godina, kada su uklonjeni svi oblici hijerarhije, ukinuti pojedini sektori, a odgovornost preneta sa menadžerskog nivoa na svih 75 zaposlenih.

Bilo praktikant ili radnik, svejedno je, jer sada svi donose odluke. Markus Stelcman više sebe ne zove direktorom, već smatra da je „režiser” u novonastaloj podeli.

„Osnova našeg uspeha je unutrašnja transparentnost. Svi brojevi koje preduzeće proizvodi dostupni su zaposlenima. Međutim, oni ne znaju koje su im pojedinačne plate, ali postoji transparentnost u poslovanju i zato su svi u mogućnosti da, u ime preduzeća, donose odluke”, izjavio je Stelcman za privredni magazin „ECO”.

Kada su pre pet godina počeli sa eksperimentom, nisu svi zaposleni bili za ovu vrstu restrukturiranja. Neki menadžeri su čak dali otkaze. Danas je menadžere zamenio odbor, koji se brine o planu rada, marketingu i distribuciji. Svi radnici i radnice mogu da se izaberu da budu u odboru i da zajedno rade na strateškim pitanjima. Firma se vodi devizom da „svako ko radi sa uživanjem, svoj posao radi dobro”.

„Koncerni, kao „Folksvagen”, banke i razne osiguravajuće kuće, dolaze nam u posetu da vide kako možete da radite i na drugačiji način”, dodaje Stelcman.

Za sada se novi koncept rada pokazao kao izrazito uspešan.

(Fotografije: IT preduzeće „Tele Haase”, Beč; ©Tele Haase)

About the author

Adria Daily Magazin

Regionalni magazin. Imate vest? Javite nam: redakcija@adriadaily.com
Srbija | Hrvatska | Slovenija | BiH | Crna Gora | Makedonija

Add Comment

Click here to post a comment

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.