IT&Tehnologija Srbija

Grayling objavio zbornik tekstova „Ja, moja malenkost i veštačka inteligencija“

Potencijalne prednosti korišćenja veštačke inteligencije i automatizacije u različitim industrijama mogu biti dostignute samo ako kompanije, pored unapređenja tehnologije, uzmu u obzir i unapređenje komunikacije. Ovo je glavna tema u novom zborniku tekstova stručnjaka iz oblasti veštačke inteligencije, koji je objavila agencije za komunikacije Grayling.

Zbornik tekstova pod nazivom Ja, moja malenkost i veštačka inteligencija obuhvata stavove velikog broja stručnjaka iz različitih oblasti, od industrijskih lidera i inovatora do naučnika, akademika i influensera, kao i stavove stručnjaka za odnose s javnošću iz kompanije Grayling. Radovi ovih stručnjaka objavljeni su u formi digitalnog magazina kao deo serijala Advantage series kompanije Grayling. Advantage series jeste istraživački i informativni program koji se odnosi na poslovne i komunikacione izazove sa kojima se organizacije danas susreću.

Urednik ove publikacije je Džon Mekin (Jon Meakin), direktor odeljenja za strateške usluge u kompaniji Grayling.  Mekin je izjavio: „Veštačka inteligencija menja način na koji radimo, živimo i sarađujemo sa kompanijama i organizacijama iz javnog sektora, otvara mnogobrojne mogućnosti, ali istovremeno stvara i rizike. Dok, sa jedne strane, nemamo ambicjiu da postanemo eksperti u oblasti veštačke inteligencije, sa druge strane, naš posao je da shvatimo da efikasno komuniciranje o ovoj oblasti može ukazati na potencijalne prednosti, ali i na rizike. Ova publikacija ima za cilj da doprinese i unapredi debate koje je veštačka inteligencija pokrenula kod naših klijenata.”

Publikacija Ja, moja malenkost i veštačka inteligencija sadrži tri poglavlja:

Posao: Kako će primena veštačke inteligencije transformisati različite industrije; način na koji se o njoj komunicira može biti dobro ili loše za reputaciju; u pojedinim sektorima moguć je otpor prema primeni ovakvih tehnologija; kako prevazići takvu situaciju.

 • Dakle… hoćemo li svi biti zamenjeni robotima? Stiv Ejbrams (Steve Abrams) iz odeljenja IBM Watson piše o promenama koje se danas dešavaju i koje će uticati na našu budućnost.

 

 • Automatizacija i radna snaga: Šta je stvarni izazov?  Bob Dojl (Bob Doyle) iz Asocijacije za naprednu automatizaciju o uticaju razvoja veštačke inteligencije na radnu snagu.

 

 • Unapređenja u oblasti profesionalne robotike – obećanja i brige za zdravlje i bezbednost radnika Džon Hovard (John Howard) iz Nacionalnog instituta za bezbednost i zdravlje na radu kaže da će biti neophodno uvesti nova pravila kako bi bili zaštićeni radnici koji će u budućnosti raditi zajedno sa robotima.
 • Oprez! Moguća kriza Rebeka Gadžin (Rebecca Gudgeon), iz kompanije Grayling, govori o tehnološkim inovacijama iz prošlosti koje mogu biti posmatrane kao lekcije o upravljanju rizicima po reputaciju koji se mogu pojaviti u kompanijama koje počinju da primenjuju veštačku inteligenciju u svom poslovanju.

Interakcija: Kako će primena veštačke inteligencije promeniti način interakcije među ljudima, kao i interakciju sa brendovima, korporacijama i javnim ustanovama; koje ćemo alate u tom slučaju koristiti; kakve će to posledice imati po stručnjake u oblasti marketinga i komunikacija, kao i organizatore u medijima

 • Vrata ka budućnosti: Viki El Kasir (Vicky El-Kassir) iz kompanije Grayling razmatra posledice sa kojima se suočava tržište automobila u doba automobila bez vozača
 • Pomeranje granica? Ian Vebster (Ian Webster), inženjer softvera i inovator, koristi veštačku inteligenciju kako bi mapirao asteroide
 • (Veštački) život imitira umetnost Njujorška umetnica, Stefani Dajkins (Stephanie Dinkins) analizira rasne i druge sociodemografske posledice razvoja veštačke inteligencije
 • Game changer sportska aplikacija Score koristi botove da stvori potpuno novo iskustvo za korisnike. O ovome govori Riaz Lanai (Riaz Lanai)
 • Veštačka inteligencija i mediji Erik Taub (Eric Taub), novinar Njujork Tajmsa koji se bavi temom naprednih tehnologija, govori o posledicama sve češće upotrebe veštačke inteligencije u medijima

Vlada: Dok veštačka inteligencija najverovatnije neće zameniti političare od krvi i mesa, njen iskorak u različite oblasti biće predmet političke volje. Kakve posledice će ova dugotrajna tenzija između inovacija i regulative imati po veštačku inteligenciju, ljude i industrije na čije živote utiče? Mogu li vlade predvoditi ove promene?

 • Uspon robota Vivien Zuzok (Vivien Zuzok), članica pravnog tima kompanije Grayling iz Brisela, govori o tome kako Evropska unija planira da izmeni svoje pravne regulative kako bi održala korak sa napretkom u oblasti veštačke inteligencije
 • Vama na usluzi Dok kompanije koje se bave tehnologijom trenutno pokreću celu priču, Katrin Ager (Kathryn Ager) iz kompanije Grayling veruje da su uslužne delatnosti jedna od oblasti sa najvećim potencijalom  za upotrebu veštačke inteligencije

 

Nataša Trslić Štambak, direktorka kompanije Grayling za jugoistočnu Evropu kaže: „Pitanje veštačke inteligencije postalo je stalna tema među kompanijama sa kojima sarađujemo i podstiče nas da dublje istražujemo rizike u komunikaciji kao i prednosti koje proizilaze iz primene veštačke inteligencije.”

 

Zbornik  Ja, moja malenkost i veštačka inteligencija možete pronaći na: www.grayling.com  

About the author

Adria Daily Magazin

Regionalni magazin. Imate vest? Javite nam: redakcija@adriadaily.com
Srbija | Hrvatska | Slovenija | BiH | Crna Gora | Makedonija

Add Comment

Click here to post a comment

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.