IT&Tehnologija Bosna i Hercegovina Crna Gora Hrvatska Severna Makedonija Slovenija Srbija

Analiza: Internet menja bankarski sektor

Pre samo nekoliko godina bilo je skoro nezamislivo završavati sve preko interneta. Sa razvojom IT tehnologija, sve više usluga koje su nam potrebne mogu završiti na par klikova.

Bankarski sektor je malo krući kada su ovakve promene u pitanju. Početak razvoja online usluga u bankarskom sektoru tekao je izuzetno sporo. Više od godinu dana od otvaranja prve online banke u Srbiji, ponuda online usluga počeo je izuzetno brzo da se razvija.

Pojedine banke koje su do skoro nudile samo osnovno (provera stanja na računu) počele su da ostaju bez klijenata kojima je dosta čekanja u redovima. Ovu kategoriju čine pre svega klijenti u srednjem dobu, koji su ujedno i najpotrebniji bankama.

Kako bi zadržali klijente, sve veći  broj banaka, uglavnom one veće, koje imaju mogućnost da u kratkom roku odgovore novim zahtevima i potrebama tržišta su krenule sa plasiranjem novih online proizvoda.

Bankarski sektor je izgleda prepoznao benefite u online uslugama, pa su pojedini proizvodi namenjeni isključivo online pristupu. Pored otvaranja računa u par klikova, do slanja ugovora na kućnu adresu klijenata i mogućnosti korišćenja jedne kartice u više  namena, banke su krenule da nude i kredite koji imaju kamatnu stopu i do 5% nižu ukoliko se podnese zahtev online, što govore da je digitalno doba itekako počelo da menja bankarski sistem.

Razvoj online bankarstva je tek na samom početku, ali ovakav vid poslovanja u velikoj meri odgovara kako klijentima koji mogu sve da završe bez gubljenja vremena i čekanja u redovima, tako i bankama, koje ovakav model poslovanja mnogo manje košta.

www.kamatica.com

About the author

Adria Daily Magazin

Adria Daily Magazin

Regionalni magazin. Imate vest? Javite nam: redakcija@adriadaily.com
Srbija | Hrvatska | Slovenija | BiH | Crna Gora | Makedonija

Add Comment

Click here to post a comment

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.