IT&Tehnologija Srbija

15 godina postojanja najveće onlajn enciklopedije – “Vikipedije”

Najveća onlajn enciklpoedija na svetu – “Vikipedija” ove godine proslavlja jubilarnih 15 godina postojanja.

Logo "Vikipedije"(Fotografija: “Logo Vikipedije”)

“Vikipedija” (engl. “Wikipedia”) je projekat enciklopedije otvorenog sadržaja na internetu koji razvijaju dobrovoljci uz pomoć vikisoftvera. Projekat je započet 15. januara 2001, kao podrška “Nupediji” (engl. “Nupedia”), koju su pisali stručnjaci. Ovaj projekat danas rukovodi neprofitna Zadužbina “Vikimedije”.

Uspeh “Vikipedije” pokrenuo je i nekoliko drugih povezanih projekata: “Vikivesti” (engl. “Wikinews”), “Vikiknjige” (engl. “Wikibooks”), “Vikirečnik” (engl. “Wiktionary”), “Vikicitat” (engl. “Wikiquote”), “Vikivrste” (engl. “Wikispecies”)… Često se dovodi u pitanje pouzdanost podataka objavljenih na “Vikipediji”. Sada je već uobičajeno citiranje “Vikipedije” u sredstvima masovnog informisanja, kao i u akademskim krugovima. Nekada se to čini uz kritiku, a nekada uz pohvalu za slobodno umnožavanje, česte izmene, pokrivenost različitosti… Saradnici se ohrabruju da se pridržavaju politike “neutralne tačke gledišta”, pod kojom se podrazumeva pisanje bez pristrasnosti, predstavljajući gledišta većine i svih značajnih manjina podjednako. Status “Vikipedije” kao reference za rad je ipak upitan, jer njena otvorena priroda omogućava vandalizme, te netačnosti, nedoslednosti i loš kvalitet. Takođe, kritikuju je zbog sistematskih grešaka, davanja prednosti konsenzusu umesto naučnom autoritetu, kao i nedostatka stručnjaka u poređenju sa tradicionalnim enciklopedijama. Međutim, raznovrsnost i detaljnost njenih članaka, kao i svakodnevno obnavljanje, čine je korisnim referentnim izvorom za milione ljudi.

“Vikipedija” ima izdanja na 291. jeziku, od čega je 280 izdanja aktivno – svakodnevno se unapređuje. Ukupno ima više od 38 miliona članaka, od čega je preko pet miliona napisano na engleskom. Njena popularnost rasla je od samog početka. “Vikipedija” se trenutno nalazi u top deset najposećenijih lokacija na internetu, kao jedini neprofitni sajt u vrhu posećenosti – svakog meseca ima više od 15 milijardi pregleda.

“Vikipedija na srpskom jeziku” (poznata i kao “Srpksa Vikipedija”) trenutno se sa preko 330 napisanih napisanih članaka nalazi na 28. mestu. Svakog meseca ima oko 1.000 aktivnih korisnika.

"Srpska Vikipedija"(Fotografija: “Srpska Vikipedija”)

“Vikipedijine članke” pišu dobrovoljci širom sveta, a većinu stranica može da uređuje svako ko ima pristup internetu. Pritom je neophodno poštovati pravila i smernice koje je usvojila zajednica. Postoje stranice za pomoć u kojima je objašnjeno kako se započinju novi ili uređuju postojeći članci, kako se šalju i koriste slike…

Do sada je više od 174 hiljada korisnika otvorilo nalog. Svi urednici “Vikipedijinih članaka” su volonteri, koji udružuju svoje napore i doprinose u okviru različitih tematskih celina. Diskusije i komentari sadržaja članaka su dobrodošli. Stranice za razgovor se koriste za razmenu mišljenja i ukazivanje na greške, kako bi se postojeći članci učinili što boljim i sveobuhvatnijim.

Ako želite, i vi možete pomoći poboljšanju sadržaja “Vikipedije”. Potrebno je samo da napravite nalog i da uplovite u svet istraživanja, poštujući pravila pisanja na “Vikipediji”. Za sve što vam ne bude jasno, u bilo kojem trenutku možete da zatražite pomoć.

O tome šta ova najpopularnija i najmasovnija onlajn enciklpoedija predstavlja za vas, možete napisati ovde (na engleskom jeziku).


Zadužbina “Vikimedija” (engl. “Wikimedia Foundation Inc”)

Zadužbina "Vikimedije"(Fotografija: Logo Zadužbine “Vikimedije”)

Ovo je nevladina i neprofitna organizacija, staralac projekata saradnje na različitim jezicima, među kojima su vikiprojketi. Sedište joj je bilo u Sent Pitersburgu na Floridi, a od 2007. je u San Francisku.

Zgrada Zaužbine "Vikimedije"(Fotografija: Zgrada Zaužbine “Vikimedije”, San Francisko)

Njeno postojanje zvanično je objavio suosnivač “Vikipedije”, Džimi Vejls, 20. juna 2003. godine, koji je do tada održavao “Vikipediju” iz svoje kompanije “Bomis”. U pismu Službe internih prihoda Sjedinjenih Američkih Država (engl. Internal Revenue Service), od aprila 2005. odobrena je kao obrazovna zadužbina u kategoriji Odrasli, permanentno obrazovanje (engl. Adult, Continuing Education), što znači da su sve donacije Zadužbini “Vikimedija” oslobođene od poreza na dobit u Sjedinjneim Američkim Državama (SAD).

Logo "Vikimedije Srbije"(Fotografija: Logo “Vikimedije Srbije”)


Džimi Vejls (engl. Jimmy Donal “Jimbo” Wales)

Džimi Vejls(Fotografija: Džimi Vejls, “Wikimedia”)

Američki je preduzetnik, saosnivač i predsednik Zadužbine “Vikimedije”. Vejls je, takođe, osnivač komercijalne kompanije “Vikije” (engl. “Wikia”, ranije “Wikicities”), koja nije povezana sa “Vikimedijom”.

About the author

Nikola Stojanović

Nikola Stojanović

UREDNIK za Srbiju | Adria Daily magazin | Njegove tri najveće ljubavi u umetnosti jesu: gluma, pisanje i novinarstvo. Smatra da je kreativnost osnova kulture i umetnosti, odnosno multimedije – bez kojih je život besmislen! | Redovni je član Udruženja novinara Srbije (UNS) i Nezavisnog udruženja novinara Srbije (NUNS).

Add Comment

Click here to post a comment

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.