Društvo Srbija

Istraživanje – duvanski proizvodi nove generacije i uticaj na zube

Istraživanje koje su sproveli naučnici kompanije British American Tobacco (BAT) pokazalo je da duvanski proizvodi nove generacije stvaraju značajno manje mrlja na zubima u poređenju sa klasičnim cigaretama.

Po prvi put u BAT-u, naučnici su istražili i uporedili uticaj proizvoda nove generacije, odnosno e-cigareta i proizvoda koji zagrevaju duvan i običnih cigareta na zubnu gleđ. Rezultati istraživanja objavljeni su u časopisu American Journal of Dentistry.

I dok dim cigarete značajno utiče na diskoloraciju zubne gleđi, para koju proizvode e-cigarete i aerosol proizvoda koji zagrevaju duvan kao što je glo koji je nedavno lansiran na srpskom tržištu, uzrokovali su tek minimalna obojenja.

Gornji red: diskoloracija zubne gleđi nakon izloženosti dimu cigarete. Srednji red: minimalna diskoloracija zubne gleđi koja je bila izložena aerosolu THP-a. Donji red: minimalna diskoloracija zubne gleđi nakon izloženosti aerosolu e-cigarete.

U slučaju proizvoda nove generacije, ne dolazi do sagorevanja duvana; para i aerosol koje proizvode nisu toliko složeni i sadrže znatno niže nivoe određenih toksina za razliku od dima cigarete.

Dobro je poznato da konzumiranje cigareta uzrokuje mrlje na zubima koje se ne mogu tako lako ukloniti redovnim pranjem zuba. Istovremeno se vrlo malo zna o sličnim učincima proizvoda nove generacije. Zato su naučnici iz BAT-a sproveli in vitro istraživanja o diskoloraciji zuba kako bi uporedili učinke e-cigareta, uređaja glo, i referentnih cigareta (3R4F).

Testiranja su izvedena na komadima zubnih gleđi uzetih iz goveđih sekutića. Kako bi oponašali uslove u ustima, komadi gleđi najprije su inkubirani sa pljuvačkom kako bi se stvorila tanka opna, tj. zaštitni proteinski sloj koji se i inače stvara na zubima. Zatim su ti isti komadi izlagani određenim materijama (izolovanim iz dima/pare) tokom 14 dana, a onda i dimu/pari (količina koja je odgovarala kutiji cigareta dnevno) tokom razdoblja od pet dana.

Uzorci zubne gleđi ocenjeni su pre, za vreme i nakon spomenutog tretmana; očitavanja diskoloracije odredila je nezavisna laboratorija pomoću priznate metode koja uključuje komercijalno dostupan spektrofotometar i obučene naučnike.

Brojna su istraživanja pokazala da do mrlja na zubima dolazi zbog katrana u dimu cigarete. Sada imamo metodu pomoću koje u laboratoriji možemo vrlo brzo oceniti nivo diskoloracije zubne gleđi nakon izloženosti dimu cigarete i pari e-cigareta i proizvoda koji zagrevaju duvan“, objasnila je Annette Dalrymple, viša naučnica u BAT-ovom sektoru za istraživanje i razvoj.

Promena boje zuba koji su bili izloženi dimu cigarete postala je očigledna već nakon jednog dana, a nastavila je da raste kako je rasla koncentracija dima. Sa druge strane, izloženost pari e-cigareta i THP-a rezultirala je malom ili nikakvom promenom u boji u poređenju sa kontrolnim uzorcima.

Podaci dobijeni ovim istraživanjem jasno pokazuju da e-cigarete i proizvodi koji zagrevaju duvan stvaraju minimalnu diskoloraciju – što je izuzetno povoljno za korisnike proizvoda nove generacije. Pa ipak, potrebno je sprovesti dalja istraživanja kako bi se shvatio dugoročni učinak na boju zuba i oralno zdravlje jednom kada pušači u potpunosti pređu na konzumiranje tih proizvoda“, dodala je Dalrymple.

About the author

Adria Daily Magazin

Adria Daily Magazin

Regionalni magazin. Imate vest? Javite nam: redakcija@adriadaily.com
Srbija | Hrvatska | Slovenija | BiH | Crna Gora | Makedonija

Add Comment

Click here to post a comment

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

Oglašavanje

Oglašavanje

Oglašavanje

Pratite nas na Facebook-u

Oglašavanje