Društvo

Istorijski uspeh Kriket federacije Srbije- ICC priznao status pridruženog člana

Kriket federacija Srbije (KFS) primljena je kao 58. pridruženi član (affiliate member) u Međunarodni kriket savet (ICC) na godišnjoj konferenciji održanoj na Barbadosu. Nakon pozitivnog izveštaja iz 2014.godine koji je podneo ICC-Evropa, a u kojem stoji i podatak da kriket zajednicu u Srbiji čini 95 odsto domaćih igrača, na tajnom glasanju 25.juna ove godine Kriket federaciji Srbije priznat je status priduženog člana što predstavlja istorijski uspeh. Prijem u ICC je od višestrukog značaja za razvoj kriketa u Srbiji pre svega zbog učešća u sistemima takmičenja koji su rezervisani samo za članove, slobodan pristup projektima za koje može da konkuriše KFS kao i usavršavanja stručnog i igračkog kadra.

Kriket Stbija
Kriket Stbija

-Ovo je jedan od ključnih momenata za kriket u Srbiji i ujedno veliko priznanje za sve nas koji smo uključeni u razvoj ovog sporta jos od 2007. godine. Kriket federacija Srbije je od početka insistirala na tome da se prednost daje domaćim igračima kao i da se kriket razvija i van Beograda. Naredni korak koji nas čeka jeste da u saglasnosti sa Nacionalnom strategijom sporta u Republici Srbiji razvijamo dalje kriket u našoj zemlji, na način kojim je ICC očigledno veoma zadovoljan. U skladu sa time, razvoj seniorskih selekcija i jačanje postojećih timova biće nam prioritet kao i razvoj mlađih kategorija, naročito uzrasta do 16.godina. – rekao je Haris Dajč, predsednik Kriket federacije Srbije i napomenuo da je priznanje ICC došlo u pravi čas zbog zahtevnih planova koji će se realizovati od jeseni.

Predstavnici Međunarodnog kriket saveta za Evropu (ICC Europe-Regionalna kancelarija ICC), Nik Pink i Ričard Hejsti boravili su krajem 2014.godine u Beogradu i nakon sastanaka sa predstavnicima Ministartsva omladine i sporta i Sportskog saveza Srbije, pozitivno ocenili rad Kriket federacije Srbije koja je do sada imala status posmatrača. Da podsetimo, kriket se u Srbiji razvija još od 2007.godine, Kriket federacija Srbije je osnovana 2010. godine, član je Sportskog saveza Srbije i finansira se iz budžeta Ministarstva omladine i sporta.

UO KRIKET FEDERACIJA SRBIJE

O značaju odluke ICC govore i objave svetskih medija koji su preneli i informaciju o prijemu Srbije u statusu pridruzenog clana (presek objava je u PDF dokumentu)

Nadam se da cete prepoznati i vi znacaj i da cete preneti u celosti informaciju.

Takodje, ukoliko budete zainteresovani da napravite zasebne price o razvoju kriketa u Srbiji ili ljudima koji su deo kriket zajednice, budite slobodni da me kontaktirate.

About the author

Adria Daily Magazin

Regionalni magazin. Imate vest? Javite nam: redakcija@adriadaily.com
Srbija | Hrvatska | Slovenija | BiH | Crna Gora | Makedonija

Add Comment

Click here to post a comment

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.