Društvo Bosna i Hercegovina Crna Gora Hrvatska Severna Makedonija Slovenija Srbija

Human tretman životinja u prehrambenoj industriji

Potrošači u Austriji sve više zahtevaju da nepotrebna patnja životinja mora da prestane: kokoške koje se drže u premalim prostorima, svinje koje se kastriraju bez anestezije, goveda koja se satima transportuju i tako ozleđuju. Postoje primeri koji dokazuju da je human tretman životinja primenjiv, a da se istovremeno uzgajivači ne moraju odreći profita, kao ni potrošači mesa u ishrani.

Bečka kancelarija ombudsmana za zaštitu životinja i Sekretarijat za zaštitu životne sredine grada Beča održali su nedavno stručno zasedanje na tu temu i diskutovanli o aktuelnim inicijativama u Austriji kao i pozitivnim primerima iz susednih zemalja. Zasedanje je organizovano u okviru Bečke inicijative „Mirna savest – dobar ukus“ čiji je cilj da ukaže na razvoj perspektiva i mogućnosti za proizvođače, trgovinu i potrošače kao i na uticaje prehrambene industrije na životnu sredinu, životinje i čoveka.

Potrošači i javni nabavljači mogu da utiču na to kakav će biti tretman životinja koje se gaje za potrebe prehrambene industrije i mogu dati svoj doprinos razvoju prehrambene industrije u pozitivnom smeru. Za to je potrebno da se pri kupovini namirnica prepozna da li na primer meso potiče iz proizvodnje u kojoj postoji human tretman životinja i koje su mere preduzete za uspostavljanje takvog tretmana. U tome mogu pomoći oznake na etiketama, ali samo pod uslovom da garantuju ono što označavaju.

StR. DI Isabella Kossina am Landgut Wien Cobenzl
© Christian Fürthner

 

About the author

Adria Daily Magazin

Regionalni magazin. Imate vest? Javite nam: redakcija@adriadaily.com
Srbija | Hrvatska | Slovenija | BiH | Crna Gora | Makedonija

Add Comment

Click here to post a comment

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.