„Zlatni pečat” za organsku hranu

0

Sekretarijat za zaštitu životne sredine poboljšaće jelovnike ugostiteljskih lokala u sklopu programa „Ekobiznis Beč”, koji već dugo unapređuje hotelijerske i druge objekte. Austrijski institut za kontrolu kvaliteta „Biogarantie” oceniće kvalitet prehrambene ponude i objektima širom Beča dodeliti bronzani, srebrni ili zlatni pečat, pod sloganom „Ukusno jelo, naravno!”.

Inicijativa „Ukusno jelo, naravno!” treba da unapredi gastronomsku ponudu i da podigne svest građana kada je u pitanju potrošnja vode, smanjenje otpadaka od hrane i emisija ugljen-dioksida. Vlasnicima bečkih hotela, restorana i kafana omogućene su konsultacije, finansijska podrška i različita rešenja za smanjenje troškova energije, otpada i drugih resursa.

Organski proizvedena hrana u preradi ne sadrži hemijska sredstva, konzervanse ili druge hemikalije. U zavisnosti od toga koliki je zapravo udeo organski proizvedene hrane na jelovniku i kakvog su kvaliteta ponuđeni životinjski proizvodi, restoranima se dodeljuje bronzani, srebrni ili zlatni pečat kvaliteta.

Pored toga što se ovom inicijativom savetuju i ocenjuju ugostitelji, data je mogućnost da manja preduzeća sarađuju sa većim i da u takvoj razmeni informacija zajedno pronađu najbolja rešenja za svoje poslovanje.

„Zahvaljujući ovoj inicijativi, u prvi plan stavljamo one restorane koji vode računa u nabavci najboljih namirnica, brinu o održivosti kulinarske ponude i o dobrobiti životinja. Istovremeno želimo da probudimo svest konzumenata, jer se na mnogim mestima još uvek ne precizira da li su njihove namirnice održive i organski proizvedene, da li je ponuđena hrana regionalna ili sezonska i da li se, ukoliko se radi o namirnicama životinjskog porekla, vodi računa o uslovima u kojima se drže životinje”, rekla je šefica Sekretarijata za zaštitu životne sredine Karin Bihl-Krameršteter.

Neki od najvažnijih kriterijuma inicijative „Ukusno jelo, naravno!” podrazumevaju da udeo organski proizvedene hrane treba da iznosi najmanje 30 odsto. Srebrni pečat dobijaju jela koja imaju preko 75 odsto, a zlatna preko 90 odsto organski proizvedene hrane. Jaja moraju da budu iz slobodnog uzgoja, a zlatni pečat dobijaju samo restorani koji imaju svih 100 odsto organski proizvedena jaja. Na meniju se traže najmanje četiri organski proizvedena mlečna proizvoda, dok zlatni pečat dobijaju samo 100 odsto organski proizvedeni mlečni proizvodi. Najmanje jedna sorta mesa ili ribe mora da bude organski proizvedena. Zlatni pečat dobijaju jedino 100 odsto organski proizvedene sorte. Podaci o poreklu moraju da budu navedeni.

Margarin, čokolada i čokoladnih namazi treba da imaju sertifikat „Okruglog stola za održivo palmino ulje” (RSPO), odnosno inicijative „Grupa za Inovaciju palminog ulja” (POIG), koji su nastali sa ciljem zaštite i ravnomerne raspodele u lancu dobavljača palminog ulja. Najzad, vegetarijanska ponuda se na svakom jelovniku podrazumeva.

Za poboljšanje ishrane svojih građana – Beč je uveo različite programe i inicijative. Tako je udeo organski proizvedene hrane u različitim ustanovama već znatno poboljšan. U gradskim vrtićima su mlečni proizvodi 100 odsto, a ukupan udeo namirnica 51 odsto organskog porekla.

Finansiranje inicijative podržali su Privredna komora Grada Beča, Fond za ekološku struju, Savezno ministarstvo Austrije za održivi razvoj i turizam i mnogi drugi.

(Fotografije: ©Christian Houdek/PID – naslovna; ©Monika Kupka – u tekstu)

Oglašavanje

O autoru

Avatar

Regionalni magazin. Imate vest? Javite nam: redakcija@adriadaily.com Srbija | Hrvatska | Slovenija | BiH | Crna Gora | Makedonija

Ostavite odgovor

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

Send this to friend