Hrana&Piće Srbija

„Vezanka“

Danas u svetu postoji mnogo vrsta paprika (Capsicum tetragonum), ali jedna posebna vrsta srpske paprike privlači pažnju zbog svog specifičnog izgleda (ali i ukusa).

Vezanka„, „Pucketavapaprika, ili jednostavno „Puckavkaje stara domaća vrsta ljute paprike. Pripada sorti jednogodišnjih zeljastih biljaka. Plod može da bude dužine i preko 20 centimetara. Danas je teško naći. Najviše je rasprostranjena u Makedoniji, pa su mnogi mislili da je „Vezanka“ makedonska vrsta paprike. U Srbiji se uglavnom uzgaja na jugu.

Ime je dobila po neobičnom izgledu kore koja izgleda kao da je izvezena. Zbog tog „izveza“ na kori se ne vidi da je paprika tamno crvena (to se primeti kada se osuši i samelje). Koristi se za nizanje na venac i mlevenje (tucanje).

About the author

Nikola Stojanović

UREDNIK za Srbiju | Adria Daily magazin | Njegove tri najveće ljubavi u umetnosti jesu: gluma, pisanje i novinarstvo. Smatra da je kreativnost osnova kulture i umetnosti, odnosno multimedije – bez kojih je život besmislen! | Redovni je član Udruženja novinara Srbije (UNS) i Nezavisnog udruženja novinara Srbije (NUNS).

Add Comment

Click here to post a comment

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.