„Vezanka“

0

Danas u svetu postoji mnogo vrsta paprika (Capsicum tetragonum), ali jedna posebna vrsta srpske paprike privlači pažnju zbog svog specifičnog izgleda (ali i ukusa).

Vezanka„, „Pucketavapaprika, ili jednostavno „Puckavkaje stara domaća vrsta ljute paprike. Pripada sorti jednogodišnjih zeljastih biljaka. Plod može da bude dužine i preko 20 centimetara. Danas je teško naći. Najviše je rasprostranjena u Makedoniji, pa su mnogi mislili da je „Vezanka“ makedonska vrsta paprike. U Srbiji se uglavnom uzgaja na jugu.

Ime je dobila po neobičnom izgledu kore koja izgleda kao da je izvezena. Zbog tog „izveza“ na kori se ne vidi da je paprika tamno crvena (to se primeti kada se osuši i samelje). Koristi se za nizanje na venac i mlevenje (tucanje).

Oglašavanje

O autoru

Avatar

UREDNIK za Srbiju | Adria Daily Magazine |Kažu da sam umetnik koji vredno usavršava svoje, na vreme prepoznate, talente… ja im verujem. Smatram da je kreativnost osnova kulture i umetnosti, odnosno multimedije, bez kojih je život besmislen! Počeo sam da se bavim glumom 2001, a novinarstvom 2015. godine, što su danas moje profesije. Završio sam poznatu beogradsku školu glume i novinarsku školu Udruženja novinara Srbije (UNS), čiji sam stalni/redovni član. Takođe, stalni/redovni sam član i Nezavisnog udruženja novinara Srbije (NUNS). Student.

Ostavite odgovor

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

Send this to friend