Hrana&Piće Bosna i Hercegovina Crna Gora Hrvatska Severna Makedonija Slovenija Srbija

Utiču li napici sa niskokaloričnim zaslađivačima na telesnu težinu?

Novo kliničko ispitivanje potvrđuje dugoročnu korisnu ulogu napitaka sa niskokaloričnim zaslađivačima u mršavljenju i održavanju smanjene telesne težine.

Uopšte nije lako izgubiti višak kilograma i održavati vitku liniju. Samo mršavljenje je dovoljno teško, ali održavanje smanjene telesne težine predstavlja pravi izazov. Epidemiološke i kliničke studije su ustanovile određene strategije i sredstva koji mogu biti od pomoći pri održavanju smanjene telesne težine, uključujući konzumiranje niskokaloričnih zaslađivača u okviru zdrave ishrane i aktivnog načina života.

Slika: zena.blic.rs
Slika: zena.blic.rs

Nova klinička studija na slučajnom uzorku, objavljena u časopisu ,Obesity’, donosi dobre vesti za sve one na dijeti koji žele da u svoj program održavanja telesne težine uvrste slatko ali ne i kalorije, jer pruža ubedljive dokaze da napici sa niskokaloričnim zaslađivačima mogu da im pomognu da održavaju telesnu težinu na duge staze.

Bolji rezultati postignuti sa napicima sa niskokaloričnim zaslađivačima u programu održavanja telesne težine

Studija se bavila uticajem vode u odnosu na napitke sa niskokaloričnim zaslađivačima na telesnu težinu na uzorku od 303 odrasle osobe koje su imale višak kilograma ili bile gojazne tokom jednogodišnjeg programa bihejvioralnog programa za mršavljenje i održavanje smanjene telesne težine. Učesnici su podeljeni u dve grupe po metodu slučajnog izbora: one kojima je dozvoljeno da konzumiraju napitke sa niskokaloričnim zaslađivačima (710ml/ 24 unce dnevno) i one koji su bili u kontrolnoj grupi i pili samo vodu. Rezultati ovog jednogodišnjeg ispitivanja, koje je završilo 222 ispitanika (bez razlike po grupama), pokazali su da je grupa sa napicima sa niskokaloričnim zaslađivačima ostvarila:

  • bolje održavanje smanjene telesne težine: učesnici koji su pili napitke sa niskokaloričnim zaslađivačima imali su bolje rezultate nakon 52 nedelje (6,21±7,65 kg) u poređenju sa grupom koja je pila samo vodu (2,45±5,59 kg; P < ,001). Skoro 19 odsto više učesnika u grupi sa napicima sa niskokaloričnim zaslađivačima izgubilo je najmanje 5 odsto svoje telesne težine u odnosu na težinu godinu dana ranije u poređenju sa grupom sa vodom (44,2% prema 25,5%).
  • Veće smanjenje obima struka: obim struka se značajno smanjio u grupi sa napicima sa niskokaloričnim zaslađivačima u odnosu na grupu sa vodom (u proseku -8,67cm prema -4,17cm; P<0,001).
  • Manji osećaj gladi. Ispitanici u grupi sa vodom su prjavljivali da se osećaju mnogo glasnijim nego godinu dana ranije, dok grupa sa napicima sa niskokaloričnim zaslađivačima nije prijavila povećan osećaj gladi.

Ova nova publikacija Petersa i ostalih se zasniva na rezultatima iz prve faze studije, koja je ustanovila da su ispitanici koji su konzumirali dijetalne napitke izgubili  45 odsto više težine od onih u grupi sa vodom (u proseku 5,95 kg prema 4,09 kg, P < 0,001) tokom programa za mršavljenje koji je trajao 12 nedelja.

Dalje studije na ljudima potvrđuju dugoročne prednosti konzumiranja niskokaloričnih zaslađivača

Veliki broj naučnih dokaza kod ljudi, prvenstveno klinička ispitivanja na slučajnom uzorku, potvrđuju da niskokalorični zaslađivači kao što su aspartam i sukraloza mogu da pomognu u smanjenju unosa energije i telesne težine, i kratkoročno i dugoročno, kada se konzumiraju u okviru plana zdrave ishrane u cilju mršavljenja. Na primer, jedno dvogodišnje ispitivanje je pokazalo da je unos hrane i pića sa niskokaloričnim zaslađivačima tokom programa mršavljenja pomogao gojaznim osobama da izgube više kilograma i održe smanjenu telesnu težinu sa više uspeha u perodu od dve godine u poređenju sa osobama koje ih nisu konzumirale. Slično tome, još jedna klinička studija na slučajnom uzorku sa 318 učesnika je pokazala da su gojazne osobe koje su konzumirale niskokalorične zaslađivače tokom perioda mršavljenja ostvarile bolje rezultate u periodu od šest meseci. Nedavno je jedna meta-analiza kontrolisanih ispitivanja na slučajnom uzorku  takođe potvrdila da ,,upotreba niskokaloričnih zaslađivača umesto šećera dovodi do smanjenja unosa energije i telesne težine i kod dece i kod odraslih’’.

Glavne strategije za dugoročno održavanje telesne težine

Kod osoba koje sa uspehom održavaju smanjenu telesnu težinu je uočen sličan obrazac ponašanja. U nastavku je dato pet glavnih strategija za uspešno održavanje telesne težine, na osnovu rezultata Nacionalnog registra za kontrolu telesne težine, najveće prospektivne studije o dugoročnom uspešnom održavanju smanjene telesne težine.

  • Svakog jutra pripremite zdrav doručak.
  • Pratite telesnu težinu jednom nedeljno.
  • Budite aktivniji svakog dana! Vežbajte redovno i manje se bavite sedentarnim aktivnostima.
  • Jedite redovno zdrave obroke i užinu četiri do pet puta dnevno. Pokušajte da obroke imate uvek u isto vreme u toku dana.
  • Izaberite hranu i piće koji su zaslađeni niskokaloričnim zaslađivačima.

Izvor: sweeteners.org

About the author

Adria Daily Magazin

Adria Daily Magazin

Regionalni magazin. Imate vest? Javite nam: redakcija@adriadaily.com
Srbija | Hrvatska | Slovenija | BiH | Crna Gora | Makedonija

Add Comment

Click here to post a comment

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.