Hrana&Piće Bosna i Hercegovina Crna Gora Hrvatska Severna Makedonija Slovenija Srbija

Trikovi kontrole porcija za mršavljenje

Ako pokušavate da smršate, jedan od prvih koraka bi trebalo da bude da naučite kako da kontrolišete porcije

Ljudi najčešće zanemaruju važnost kontrole porcija. Od suštinske je važnosti odrediti odgovarajuću veličinu porcije i precizno slediti standardizovane recepte kako biste znali tačan broj kalorija koje unosite.

Ako pokušavate da smršate, jedan od prvih koraka bi trebalo da bude da naučite kako da kontrolišete porcije. U tu svrhu možete da koristite mericu, tanjire za kontrolu porcija ili vagu. Međutim, stvari se komplikuju kada jedete van kuće. Važno je držati se plana i naučiti kako izgledaju odgovarajuće porcije.

Neodgovarajuće porcije mogu da dovedu do gojaznosti i bacanja hrane. Ne dozvolite da vas stres svakodnevnog života spreči da pravite prave izbore kad je hrana u pitanju.

Capture

Evo nekih trikova kontrole porcija za mršavljenje:

  1. obrok van kuće – podelite obrok sa prijateljem ili pojedite pola a drugu polovinu ponesite kući. Uvek zamolite da vam preliv stave sa strane.
  2. Planirajte obroke unapred – napišite plan obroka za nedelju dana i pripremite ih unapred.
  3. Ne preskačite obroke – preskakanje obroka šteti vašem organizmu. Bićete gladniji, što će dovesti do prejedanja. Pokušajte da jedete najmanje tri puta dnevno, uz užinu između obroka.
  4. Nemojte stavljati posude sa hranom na sto – kako ćete kontrolisati količinu hrane koju unosite ako gledate u posudu punu hrane na stolu? Držite posude sa hranom na radnom delu u kuhinji a šerpe na šporetu. Tako nećete biti u iskušenju da uzmete još.
  5. Merite hranu – merenje hrane je odličan način da kontrolišete veličinu porcija. Pročitajte deklaracije sa sastojcima i izmerite jednu porciju. Na ovaj način izbegavate prejedanje.
  6. Koristite jednostavne zamene – kupite sastojke sa manje masti da biste kontrolisali kalorije koje unosite tokom obroka.
  7. Koristite tanjire za kontrolu porcija – da, postoje tanjiri sa utisnutim linijama koje razdvajaju hranu i porcije.

Izvor: www.theactivetimes.com

About the author

Adria Daily Magazin

Regionalni magazin. Imate vest? Javite nam: redakcija@adriadaily.com
Srbija | Hrvatska | Slovenija | BiH | Crna Gora | Makedonija

Add Comment

Click here to post a comment

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.