Hrana&Piće Lepota Telo & Duh Srbija

Prolećno čišćenje za vaše telo

Dolazi proleće i vreme za prolećno čišćenje.

Osim toga što čistimo kuću, ovo je odličan trenutak i da se pozabavimo našim telom.Velike su šanse da ste možda i pomalo previše uživali u kaloričnoj, teškoj i nezdravoj hrani i telo će prirodno želeti da se oslobodi tih toksina sa dolaskom proleća.

A evo i 5 načina na koje možete da mu pomognete:

Kupujte organsko ili iz lokalne male proizvodnje

Znam da je organsko preskupo, i da ste se verovatno namrštili kada ste ovo pročitali. Ako možete i želite da priuštite super, u suprotnom potražite na pijaci onu bakicu sa neuglednim šargarepama, jabukama sa crvićima, i izuvijanim krastavcima. Ne padajte na naduvano uglačano voće i povrće već radije birajte ono koje ima veće šanse da je prirodno. Takve namirnice su idealno rasle u bogatom prirodnom zemljištu i samim tim su pune hranljivih sastojaka.

Vaše prirodno čišćenje će podržati sledeće namirnice:

  • Cvekla i lišće cvekle
  • Celer
  • Tikvice
  • Kiseli kupus – prirodni
  • Luk
  • Beli luk

 

Isperite sistem sa vodom i biljnim čajevima

Ispijanje vode i čajeva je savršen način da pročistite i hidrirate sistem. Kada pijete čistu vodu možete dodati par kapljica limuna kako biste stimulisali jetru. Jetra je zadužena za pročišćavanje tela od toksina.

Različiti čajevi imaju različita svojstva. Neki od onih koji su dobri za pročišćavanje su maslačak, djumbir, komorač i kardamon.

 

Pijte sokove koje ste sami napravili

Ovo je vreme sa sokove i bujone od povrća, pošto enzimi iz povrćnog soka daju ekstra nutritivnu vrednost koja pomaže vašem telu da eliminiše toksine.

Zeleno lisnato povrće ima posebno moćno pročišćavajuće svojstvo, posebno ono koje je pomalo gorko, kao na primer maslačak, peršun, cvekla, kelj, blitva, spanać i rukola.

Prednost pravljenja sokova kod kuće je što imate kontrolu nad sastojcima i možete da budete sigurni da ste izabrali one najboljeg kvaliteta.

 

Upravljajte nivoom stresa

Jetra je organ koji je najdirektnije povezan sa stresom prema Tradicionalnoj Kineskoj Medicini. Jetra koja je preopterećena stresom može dovesti do problema kao što su gorušica, naduvavanje, glavobolja ili palpitacije.

Dalje, stres može izazvati upalne procese.

Dišite duboko iz stomaka, redovno vežbajte, idite u prirodu… ovo su neke stvari koje mogu da potpomognu optimalnom funkcionisanju jetre.

Osim toga, za snižavanje nivoa stresa pokušajte sa jogom, šetnjama pored vode, vremenom provedenim sa životinjama, reikijem, akupunkturom, masažom…

 

Dajte svom sistemu za varenje pauzu

Pokušajte da fiksirate obroke, da jedete u tačno određeno vreme određeni broj puta u toku dana. Pauze izmedju obroka, pošto svari hranu, naše telo koristi da se regeneriše i pročisti. Možete pokušati da mu date malo više vremena za to tako što ćete jednom nedeljno, svesno, preskočiti jedan od obroka ili napraviti raspored takav tako da je pauza izmedju večere i doručka malo veća. Npr večera u 18h, a doručak posle 10.

 

 

 

About the author

Adria Daily Magazin

Adria Daily Magazin

Regionalni magazin. Imate vest? Javite nam: redakcija@adriadaily.com
Srbija | Hrvatska | Slovenija | BiH | Crna Gora | Makedonija

Add Comment

Click here to post a comment

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.