Hrana&Piće Zanimljivosti Srbija

Pet kulinarskih saveta koje svaki muškarac treba da zna

Slika: pexels

Među brojnim zahtevima koji se postavljaju pred savremenog muškarca nalazi se i umeće kuvanja. Naime, kuvanje već dugo nije isključivo ženski posao, a budući da traži mnogo kreativnosti i mašte, ima tendenciju da izlazi iz domena obaveze i za mnoge predstavlja sjajan hobi. U tom smislu, jedan deo muške populacije već uživa u kulinarstvu u slobodno vreme i mahom se dobro pokazuje, dok je za one koji ređe zalaze u kuhinju svakako savet da ovladaju osnovama ovog umeća i počnu da uživaju u njegovim benefitima. U tekstu koji sledi stoga izdvajamo osnovne savete za svakog muškarca koji želi da se okuša u kuvanju.

Dobro osvetljen i pregledan prostor

Pre no što se upustite u kulinarske poduhvate, morate se pobrinuti da prostor koji je namenjen za kuvanje bude dobro osvetljen i pregledan. Ovo je stavka koju mnogi zanemaruju, a tek kada pristupe pripremanju hrane shvate da je funkcionalna kuhinja zapravo osnova dobrog kulinarskog performansa. Ukoliko u vašoj kuhinji nema dovoljno prirodne svetlosti, opremite je dodatnim osvetljenjem. Čak i ako nije prostrana, svaka kuhinja bi trebalo da sadrži odvojen radni deo na kom ima dovoljno prostora za manipulisanje posuđem, sastojcima i aparatima.

Adekvatan pribor, posuđe i aparati

Ukoliko želite valjano da ispratite recepte i ostvarite sve svoje kulinarske potencijale, biće vam potrebna odgovarajuća oprema, kao što su daske za sečenje, noževi za različite namene, posuđe i pribor. Čitav proces možete učiniti jednostavnijim ukoliko kuhinju opremite pomoćnim aparatima. U osnovi je pri kupovini opreme važno da ispratite performanse aparata koje idu u prilog brzoj i lakoj pripremi hrane. Kupovina preko interneta je savet naročito ukoliko ste početnik, jer su vam dostupni detaljni opisi artikala, te iskoristite benefite online platformi za kupovinu kao što je Shoppster ili pregled online ponude većih lanaca kao što su Ikea, Zara Home i Jysk. Aparati koji se smatraju gotovo neophodnim su mikser, blender i kuhinjska vaga, dok je za pripremu zdravih obroka odlična ideja i aparat za kuvanje na pari.

Ovladavanje osnovnim tehnikama i pojmovima

Kuvanje se zasniva na različitim tehnikama pripreme hrane, koje se smenjuju u toku procesa do konačnog rezultata. Za konačnu verziju obroka koji želite da pripremite jednako je važno kako ćete iseći ili umesiti sastojke, kojim redom i da li ćete ih termički obrađivati, te i koji tip termičke obrade ćete primeniti. Postoje brojni izvori koji objašnjavaju kako bazične tako i kompleksnije tehnike pripreme hrane, od kulinarskih emisija do pisanih izvora dostupnih online. Kada budete stekli teorijska znanja o koracima i opremite svoju kuhinju naspram svojih potreba, počnite da primenjujete ta znanja u praksi i eksperimentišete. Naravno da je savet da se fokusirate na zdravije varijante pripeme, te da se na primer radije odlučite na pečenje u rerni no prženje.

Kombinovanje ukusa

Kombinovanje ukusa je umetnost za sebe. S jedne strane, postoje ukusi koji se takoreći školski uklapaju, kao što su jabuka i cimet, pomorandža i čokolada. S druge strane, čar kuvanja je u neočekivanim spojevima, koji mogu imati sjajan epilog. Nakon što ovladate osnovama na planu tehnike obrade namirnica, dajte mašti na volju. Uzmite u obzir slano-slatke kombinacije, nemojte se plašiti kiselog ili blagog dodira gorčine. Za početak je svakako preporučljivo pratiti proverene recepte, koje doba modernih tehnologija čini lako dostupnim. Postoje brojni kulinarski blogovi koje možete pratiti, a takođe je sjajna praksa deljenje recepata preko društvenih mreža. Ubrzo ćete spontano početi da pravite iskorake spram sopstvenog ukusa ili prosto iz radoznalosti. Kada eksperimentišući dođete do nekog dobrog rezultata, ne zaboravite da zapišete svoje korake i sastojke koje ste koristili.

Mali trikovi za uspeh

O malim kulinarskim trikovima se uglavnom saznaje iz neuspeha, dakle iz iskustva. Nekoliko puta zagoreo pirinač naučiće vas kako da ga spremite uspešno, a otkrivanju tajne savršene paste obično prethodi nekoliko slepljenih porcija. Svakako je lakši način da preskočite neuspeh kao korak u sticanju znanja i prikupite što više informacija pre no što zasučete rukave u kuhinji. Ovo su neke od njih: 

  • Kada pržite meso, ne okrećite ga previše da se ne bi isušilo i posle prženja ga ostavite da odstoji prekriveno, ne bi li dodatno smekšalo. 
  • Kada pržite ribu, stavite ispod nje kriške limuna, što će sprečiti da se riba zalepi za podlogu, a sa druge strane će dobiti sjajnu aromu.
  • Extra virgin maslinovo ulje nemojte koristiti za prženje, jer ne trpi visoke temperature.
  • Da biste proverili da li je jaje pokvareno potopite ga u čašu vode. Ukoliko je pokvareno jaje će plutati, za razliku od svežeg koje će pasti na dno.
  • Pri dinstanju pospite komadiće luka malom količinom šećera. Tako će brže omekšati i ravnomerno će porumeneti.

Kuvanje je veština i umetnost, koja vam pruža mogućnost da budete kreativni, da se zabavite, ali ima prvenstveno praktičnu primenu. Poznavanje osnova na ovom planu čini vas samostalnijim, pruža vam mogućnost da kontrolišete upotrebu određenih namirnica u svojoj ishrani i naposletku ako kuvate za sebe sigurno ćete više uživati u hrani, budući da je pripremljena upravo spram vašeg ličnog ukusa. Ovladavanje veštinom kuvanja otvara i vrata ka novim načinima na koje možete usrećiti vama drage ljude i dodatno ulepšati specijalne prilike. Ukoliko u kuhinju zakoračite radoznali, smeli i sa voljom, sigurno ćete iz nje izaći sa ukusnim obrokom i sjajnim iskustvom.

About the author

Velibor Živkov

Velibor Živkov je lifestyle kolumnista za Adria Daily Magazin, Lips And Heels i Wannabe magazin. Po struci industrijski dizajner odeće ali se bavi istraživanjem online kontenta i modnog marketinga. U slobodno vreme se bavi dizajnom keramike, fitnesom i negom brade u stilu pravog milenijalca. Pratite ga na Instagramu za više modnih ideja i svakodnevnih inspiracija.

Add Comment

Click here to post a comment

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.