Hrana&Piće

Persea americana

Da li znate koje voće možete da koristite za pripremu poslastica, a i kao sastojak glavnih jela?

Avokado je tropsko voće, poreklom iz Južne Amerike, koje se danas uzgaja u Meksiku i Kaliforniji. Plod avokada rađa se na zimzelenom drvećuAvokado“ Ova drveća dosežu visinu od čak 20 metara. Plod je tamno zelen, a u sredini se nalazi veća nejestiva koštica. Od ploda se za ishranu koristi samo mesnati deo.

Avokado je najbolje jesti svež, jer kuvanjem može da izgubi svoju aromu. Kako kulinari preporučuju, najbolje je dodati svež iseckan avokado u već pripremljenom jelu, te tako sačuvati njegov specifičan ukus. Takođe, može da se koristi u salatama, kao dodatak u supama (čorbama), pastama i desertima. U pripremi najpoznatije azijske hrane „suši“ često može da se primeti kao jedan od sastojaka. Poznat je i sos (namaz) od avokada – Guacamole„. Ovaj sos su izmislili Asteci (indijanski narod koji pretežno živi u Meksiku).

Supa (čorba) od avkoada(Fotografija: Coolinarika)

Pored korišćenja u ishrani, zbog svog antioksidantnog dejstva, odnosno njegovoj pomoći brzog prečišćavanja organizma, avokado se primenjuje i kao lekovita biljka, u lečenju mnogih bolesti i tegoba (kod gojaznosti, depresije, anksioznosti, astme, bolesti srca, anemije, prehlade, gripa i bronhitisa, alergije, hipertenzije, kamena u bubregu…).

Naziv „avokadodobio je od Engleza kojima je plod ovog voća ličio na krušku, a kora na kožu aligatora, te avokado značialigatorova kruška„.

About the author

Nikola Stojanović

UREDNIK za Srbiju | Adria Daily magazin | Njegove tri najveće ljubavi u umetnosti jesu: gluma, pisanje i novinarstvo. Smatra da je kreativnost osnova kulture i umetnosti, odnosno multimedije – bez kojih je život besmislen! | Redovni je član Udruženja novinara Srbije (UNS) i Nezavisnog udruženja novinara Srbije (NUNS).

Add Comment

Click here to post a comment

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.