Persea americana

0

Da li znate koje voće možete da koristite za pripremu poslastica, a i kao sastojak glavnih jela?

Avokado je tropsko voće, poreklom iz Južne Amerike, koje se danas uzgaja u Meksiku i Kaliforniji. Plod avokada rađa se na zimzelenom drvećuAvokado“ Ova drveća dosežu visinu od čak 20 metara. Plod je tamno zelen, a u sredini se nalazi veća nejestiva koštica. Od ploda se za ishranu koristi samo mesnati deo.

Avokado je najbolje jesti svež, jer kuvanjem može da izgubi svoju aromu. Kako kulinari preporučuju, najbolje je dodati svež iseckan avokado u već pripremljenom jelu, te tako sačuvati njegov specifičan ukus. Takođe, može da se koristi u salatama, kao dodatak u supama (čorbama), pastama i desertima. U pripremi najpoznatije azijske hrane „suši“ često može da se primeti kao jedan od sastojaka. Poznat je i sos (namaz) od avokada – Guacamole„. Ovaj sos su izmislili Asteci (indijanski narod koji pretežno živi u Meksiku).

Supa (čorba) od avkoada(Fotografija: Coolinarika)

Pored korišćenja u ishrani, zbog svog antioksidantnog dejstva, odnosno njegovoj pomoći brzog prečišćavanja organizma, avokado se primenjuje i kao lekovita biljka, u lečenju mnogih bolesti i tegoba (kod gojaznosti, depresije, anksioznosti, astme, bolesti srca, anemije, prehlade, gripa i bronhitisa, alergije, hipertenzije, kamena u bubregu…).

Naziv „avokadodobio je od Engleza kojima je plod ovog voća ličio na krušku, a kora na kožu aligatora, te avokado značialigatorova kruška„.

Oglašavanje

O autoru

Avatar

UREDNIK za Srbiju | Adria Daily Magazine |Kažu da sam umetnik koji vredno usavršava svoje, na vreme prepoznate, talente… ja im verujem. Smatram da je kreativnost osnova kulture i umetnosti, odnosno multimedije, bez kojih je život besmislen! Počeo sam da se bavim glumom 2001, a novinarstvom 2015. godine, što su danas moje profesije. Završio sam poznatu beogradsku školu glume i novinarsku školu Udruženja novinara Srbije (UNS), čiji sam stalni/redovni član. Takođe, stalni/redovni sam član i Nezavisnog udruženja novinara Srbije (NUNS). Student.

Ostavite odgovor

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

Send this to friend