Hrana&Piće Hrvatska

Otkrivamo sve razlike između prirodnih i umjetnih vitamina

Prvi izbor kod pada imuniteta i energije često pada na povećani unos vitamina C, vrhovnog antioksidansa među vitaminima i prvaka u borbi protiv sezonskih bolesti. No, je li svejedno koji vitamin C izaberemo?

 Čak 80% korisnika nije svjesno da su vitamini i multivitaminski kompleksi koje koriste uglavnom potpuno umjetni.

Znanost kemije nam omogućava da stvorimo molekule vitamina slične onima koje se nalaze i u prirodi. Međutim, sintetski ili umjetno stvoreni vitamini, iako strukturno isti, nisu uvijek točne kopije vitamina koje nalazimo u biljkama, a neke od razlika mogu imati utjecaja na njihovu biološku aktivnost. Kemijska struktura molekule vitamina može utjecati na njezinu sposobnost apsorpcije, transporta i skladištenja, pa čak i raspadanja s vremenom, te tako utjecati i na njezin ukupni učinak. Puno se debati vodilo oko toga jesu li umjetni vitamini istovjetni prirodnima. Glavna razlika u prirodnim i umjetnim vitaminima je sljedeća:

 Prirodni vitamini: dobiveni su iz izvora cjelovite hrane (voća, povrća, bilja) te ih unosimo bilo kroz redovitu prehranu ili kroz prirodne dodatke prehrani, napravljene iz koncentriranih, dehidriranih namirnica.

Sintetski vitamini: izolirani vitamini stvoreni umjetno kroz industrijske procese.

Općenito govoreći, prirodni vitamini ekstrahirani iz biljaka nisu samo biokompatibilni s ljudskom fiziologijom, već se nalaze i u kombinacijama s ostalim prirodnim sastojcima prisutnima u originalnom ekstraktu: polifenolima, koenzimima i sl. Ove kombinacije potiču sinergiju aktivnih sastojaka prisutnih u ekstraktu u smislu bioraspoloživosti i očekivanim fiziološkim učincima.

Uvriježeno je mišljenje da su sintetski stvoreni vitamini kemijski gotovo identičnima onima pronađenima u hrani. No, činjenica jest da su procesi proizvodnje sintetskih vitamina znatno drugačiji od načina na koji ih biljke stvaraju. Stoga, bez obzira na sličnu struktura, vaše tijelo bi moglo reagirati drugačije na umjetne nutrijente. Također, još uvijek je nejasno na koji način se sintetski vitamini apsorbiraju i koriste u tijelu. Neki se lako apsorbiraju, dok drugi ne. Razlog se krije u tome što kada jedemo pravu hranu, nikad ne unosimo izolirane vitamine, već cijele kombinacije vitamina, minerala, koenzima i enzima koji omogućavaju optimalnu iskoristivost u tijelu.

Zahvaljujući svojoj dugotrajnoj ekspertizi na području fitoterapije, Arkopharma je razvila Arkovital® Acerola 1000, 100% prirodnu formulu vitamina C iz prahabobičastog voća acerole. Bez kemijskih sastojaka, sintetskih vitamina i umjetnih boja, garantira 100%-tnu apsorpciju vitamina C te visoku biokompatibilnost s organizmom.

Kada koristiti Arkovital® Acerola 1000:

  • kod povećanog napora i umora,
  • kod pušenja – 100% prirodan vitamin C za pušače,
  • kod anemije i manjka željeza – 100% prirodan vitamin C za bolju apsorpciju i lakšu podnošljivost željeza,
  • 100% prirodan i biokompatibilan vitamin C kod povećanih potreba za vitaminom C – temperatura, prehlada, krvarenja, problemi s desnima…
  • 100% prirodan antioksidans.

Acerola se svrstava u superhranu i jedan je od najbogatijih izvora vitamina C u prirodi, s čak 20-30 puta većom koncentracijom vitamina C od naranče.

Arkopharma proizvodi dostupni su u ljekarnama i specijaliziranim prodavaonicama.

About the author

Marina Đarmati

Marina Đarmati

Zaljubljenica u ljepotu življenja, pisanje i fotografiju. Nepopravljivi perfekcionist, sanjar i borac u isto vrijeme.

Add Comment

Click here to post a comment

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.