Hrana&Piće

Najduži baget na svetu

Postoji mnogo rekorda u raznim oblastima, koji su zapisani uGinisovoj knjizi rekorda„. Mnogi su zanimljivi (rekordi u sportu, najviši pas na svetu, najduži brak), međutim, postoje i oni čudni u koje je teško poverovati (najduža kosa na svetu, najduže dlake iz uveta, žena sa najvećim brojem tetovaža, najduži nokti, rekord u neprekidnom smejanju). Sada je još jedan zanimljiv rekord zapisan u ovoj knjizi.

Da li znate koliko iznosi najduža vekna hleba na svetu, ili da tako nešto uopšte postoji? Tim italijanskih i francuskih pekara napravio je najdužu veknu hleba (baget) na svetu. Tim je bio sastavljen od stotinak pekara. Dužina ovog baget iznosi 400 metara.

Testo je pečeno u rerni kroz koju je za sat vremena prolazilo 66 metara bageta. Baget je danas izložen na „Expo Milano 2015“ (jedan od najvećih italijanskih festivala), pod sloganomHranimo planetu, Energija za život“ (festival traje od 31. maja do 31. oktobra 2015. godine, a bori se za zdravu ishranu i očuvanje „Zelene“ planete).

Baget  (Fotografije: Baget, Food52)

Baget je duga, tanka vekna francuskog hleba koji se najčešće pravi od jednostavnog posnog testa. Ovu veknu karakteriše dužina (prečnika od oko pet ili šest centimetara, odnosno dužine od oko 65 centimetara) i hrskava kora.

Pogledajte video na http://www.nbcnews.com/video/making-big-bread-record-breaking-baguette-baked-in-italy-546987587817

About the author

Nikola Stojanović

UREDNIK za Srbiju | Adria Daily magazin | Njegove tri najveće ljubavi u umetnosti jesu: gluma, pisanje i novinarstvo. Smatra da je kreativnost osnova kulture i umetnosti, odnosno multimedije – bez kojih je život besmislen! | Redovni je član Udruženja novinara Srbije (UNS) i Nezavisnog udruženja novinara Srbije (NUNS).

Add Comment

Click here to post a comment

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.