Marcipan iz Sente

0

Verovatno ste čuli za marcipan… a da li ste čuli za „senćanskimarcipan?

Ovaj jedinstveni proizvod pravi poslastičarnica „Almaši“ iz Sente. Proizvod je baziran na francuskom kremu koji je nekada proizvodila kikindska poslastičarnica Jožefa Longe, koja je ugašena izbijanjem Drugog svetskog rata.

Marcipan se nekada smatrao „kraljevskomposlasticom, jer je pravljen samo za kraljeve. Njegov glavni sastojak su gorki bademi koji čine 90 odsto ukupne mase marcipana. Koristi se kao dodatak tortama, kolačima i čokoladama. Proizvod sličan marcipanu je persipan, u kojem glavni sastojak, umesto badema čine semenke iz koštica bresaka ili kajsija. Poreklo marcipana se ne zna, ali veruje se da potiče iz Persije, a da su ga u Evropu doneli Turci.

Povodom „Dana evropske baštine“, a za potrebe „TE-TO Senta“ i kandidature za listu nematerijalnog kulturnog nasleđa napravljen je film o postupku izrade „senćanskog“ marcipana, koji nosi naziv „Senćanski marcipan“.

Oglašavanje

O autoru

Avatar

UREDNIK za Srbiju | Adria Daily Magazine |Kažu da sam umetnik koji vredno usavršava svoje, na vreme prepoznate, talente… ja im verujem. Smatram da je kreativnost osnova kulture i umetnosti, odnosno multimedije, bez kojih je život besmislen! Počeo sam da se bavim glumom 2001, a novinarstvom 2015. godine, što su danas moje profesije. Završio sam poznatu beogradsku školu glume i novinarsku školu Udruženja novinara Srbije (UNS), čiji sam stalni/redovni član. Takođe, stalni/redovni sam član i Nezavisnog udruženja novinara Srbije (NUNS). Student.

Ostavite odgovor

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

Send this to friend