Hrana&Piće Srbija

Marcipan iz Sente

Verovatno ste čuli za marcipan… a da li ste čuli za „senćanskimarcipan?

Ovaj jedinstveni proizvod pravi poslastičarnica „Almaši“ iz Sente. Proizvod je baziran na francuskom kremu koji je nekada proizvodila kikindska poslastičarnica Jožefa Longe, koja je ugašena izbijanjem Drugog svetskog rata.

Marcipan se nekada smatrao „kraljevskomposlasticom, jer je pravljen samo za kraljeve. Njegov glavni sastojak su gorki bademi koji čine 90 odsto ukupne mase marcipana. Koristi se kao dodatak tortama, kolačima i čokoladama. Proizvod sličan marcipanu je persipan, u kojem glavni sastojak, umesto badema čine semenke iz koštica bresaka ili kajsija. Poreklo marcipana se ne zna, ali veruje se da potiče iz Persije, a da su ga u Evropu doneli Turci.

Povodom „Dana evropske baštine“, a za potrebe „TE-TO Senta“ i kandidature za listu nematerijalnog kulturnog nasleđa napravljen je film o postupku izrade „senćanskog“ marcipana, koji nosi naziv „Senćanski marcipan“.

Tags

About the author

Nikola Stojanović

Nikola Stojanović

UREDNIK za Srbiju | Adria Daily magazin | Njegove tri najveće ljubavi u umetnosti jesu: gluma, pisanje i novinarstvo. Smatra da je kreativnost osnova kulture i umetnosti, odnosno multimedije – bez kojih je život besmislen! | Redovni je član Udruženja novinara Srbije (UNS) i Nezavisnog udruženja novinara Srbije (NUNS).

Add Comment

Click here to post a comment

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.