Hrana&Piće Bosna i Hercegovina Crna Gora Srbija

Kako Tarantino koristi hranu u svojim filmovima?

On je ljubitelj oštroumnih razgovora, nasilja epskih razmera, ženskih stopala, ali i … hrane! Pogađate, u pitanju je Kventin Tarantino, jedan od najtalentovanijih reditelja savremene kinematografije. Ukoliko ste pažljivo pratili njegova ostvarenja, sigurno ste zapazili i brojne scene u kojima se pojavljuje hrana. Teško ih je zaboraviti, zar ne?

Tarantino, gotovo po navici, koristi hranu kako bi produžio pojedine scene, kako bi u teške razgovore uneo dozu komičnosti ili crtu realnosti kod pojedinih neobuzdanih situacija. Na kraju, u njegovim filmovima hrana je često metofora za moć.

Online servis za naručivanje hrane Donesi.com je zapazio Tarantinovu ljubav prema burgerima, ukusnom doručku koji uključuje jaja i slaninu, ljubav prema kafi i uopšteno, prema svoj toj ukusnoj hrani koja nas čini srećnima. U nastavku pogledajte sedam najboljih scena iz filmova Kventina Tarantina u kojima se pojavljuje hrana.

#1 Kahuna burger, Petparačke priče

Scena: Tarantino je osmislio “The Kahuna Burger”, mesto za pripremu brze hrane, još u filmu “Ulični psi”, gde se čaša sa natpisom pomenutog lanca brze hrane pojavljuje u pozadini. U filmu “Petparačke priče”, Kahuna burger postaje sredstvo za mučenje i zastrašivanje, kao i simbol moći. Džuls (Semjuel L Džekson) je u dominantnom položaju, a prvi pokazatelj toga je scena, koja se odigrava neposredno pre prve velike scene nasilja, kada on uzima zalogaj Bretovog burgera i time čini nešto što se inače nikada ne radi. Zaista, burger je hrana koja se nikome ne nudi. Bilo kome možeš ponuditi pomfrit, picu, i ostala jela, ali burger nikako.

Citat: Džuls: Mmmm…..Ovo je jedan ukusan burger. Vinsent, da li si ikada probao Kahuna burger? (Mmm-mmmm… That is a tasty burger! Vincent, ever have a Big Kahuna Burger?”)

#2 Štrudla, Prokletnici (Inglourious Basterds)

Scena: Šošana ( Melani Lorent) se ponovo susreće sa kolonelom Hansom ( Kristof Valc), koji naručuje štrudlu sa jabukama za oboje, espreso za sebe i za Šošanu čašu mleka, čime pokazuje da on možda i zna ko je ona. Koliko god da štrudla u ovoj sceni izgleda ukusno, Šošanin strah i gađenje preovlađuju, pretvarajući ovu ukusnu štrudlu u simbol zastrašivanja i moći. U ovom napetom trenutku osetno je i instistiranje Colonela, kao i samog Tarantina da mi zapravo uživamo u ovom divnom desertu.

Citat: Hans: “Sačekaj da stigne šlag.” (Attendez de la crème”)

#3 Kabum Žitarice, Kil Bil I deo

Scena: Čak i u filmu Kil Bil, Tarantinovoj epskoj priči o osveti nailazimo na scene u kojima se pojavljuje hrana, a sve počinje rečima – “Osveta je najbolja kada se servira hladna”. Upravo želja za osvetom dovodi Beatriks, koju tumači Uma Turman, do jedne od svojih takozvanih ubica, Vernute Grin (Vivica A. foks), koja u tom trenutku čeka da se njena ćerka vrati iz škole. Vernita pokušava da završi ovu napetu situaciju i dokopa se pištolja sakrivenog u kutiji Kaboom pahuljica. Ipak, na kraju, Betriksin nož završava u Vernitom grudom košu. Izgleda da dobra snalažljivost u kuhinji ima svojih prednosti.

Citat: Betriks Kido: “Tvoja majka je to zaslužila” (“Your mother had it coming”)

#4 Sendvič, Kill Bill II deo

Scena: Beatriks (Uma Thurman) konačno pronalazi Bila (David Carradine), koji pred njihovu finalnu borbu priča o Bibinoj zlatnoj ribici, Emiliju, dok priprema sendviče koristeći izuzetno veliki kuhinjski nož. U Tarantinovim filmovima, kao i u ovom, sam čin seckanja i slaganja sendviča, dodaje određenu dozu tenzije u naizgled nevinoj situaciji. Scena pripremanjanja sendviča odlaže krajnji neizbežan ishod, trenutak kada će Bil i Beatriks krenuti jedno na drugo.

Citat:
Bil: Naša mala devojčica je pre nekoliko dana naučila šta je to život i smrti. (“Our little girl learned about life and death the other day”)

#5 Bela Torta, Đango Unchained

https://www.youtube.com/watch?v=kD67xphB5Yw

Scena: Lik koga tumači Leonardo Di Kaprio, Kalvin Kandi, tokom čitavog filma jede nešto slatko, poput Di Kapria u pravom životu. Ključna scena filma je večera koja traje čitavih 23 minuta a završava se belom tortom. U pitanju je Kalvinov poslednji obrok, pre nego što biva upucan od strane Šulca ( Kristofer Valc). Torta unosi određenu komičnu crtu, karakterističnu za Tarantina, gde Kalvin insistira da pojedu belu tortu i kada ga Šulc upuca izgovara reči: “Jednostavno joj nisam mogao odoleti”

Citat: Kalvin: “Gospodo, pridružite mi se. U salonu ćemo poslužiti belu tortu.” („Now gentlemen, if you care to join me in the parlor, we will be serving white cake“).

#6 Večera, Ulični psi

Scena: Tarantonov prvi film “Ulični psi”, počinje u restoranu, gde vidimo grupu lopova u odelima sa tankim kravatama kako uz večeru raspravljaju o značenju Madonine pesme “Like a virgin”. Tarantino i ovaj put koristi dugačku scenu sa hranom, gde učesnici upadaju u reč jedni drugima prilikom razgovora, koji naizgled nebitan, ali i u isto vreme važan sa aspekta upoznavanja karaktera glavnih glumaca.

Citat: Dobar lik Edi: Ne ostavljaš bakšiš? ( You don’t tip?) Gospodin Pink: Ne, ne verujem u to. (Nah, I don’t believe in it.).

#7 Naćos, Otporan na smrt

https://www.youtube.com/watch?v=0Hnc72zrH4A

Scena: Kroz scenu koja se odvija u baru u Ostinu, upoznajemo se sa likom koga tumači Kurt Rasel, kaskader Majk. U pitanju je duga scena ispunjenja različitim zvucima, lizanjem prstiju i pomalo groznim načinom na koji kaskader Majk jede svoj naćo “grande”. U ovom trenutku on upoznaje svoju prve žrtve, čekajući strpljivo na susret koji se naizgled dešava potpuno slučajno.

Citat: Kaskader Majk: “Žene, naćo grande, društvo fasninatnih ljudi kao što je Voren. Alkohol sliuži samo da podmaže sve indivdualne susrete koje bar može da ponudi” ( “Women, nacho grande platters, the fellowships of fascinating individuals like Warren here. Alcohol is just a lubricant for all the individual encounters that a bar offers.”)

Donesi.com je internet start-up osnovan 2006. godine, kao inovativno rešenje za onlajn naručivanje hrane i jedna je od prvih evropskih web platformi za dvosmernu komunikaciju klijenata i restorana.

Od kraja 2014. godine Donesi.com posluje u sastavu globalnog servisa za naručivanje hrane na internetu, foodpanda, dela najveće nemačke e-commerce firme, Rocket Internet. Donesi.com danas posluje u Srbiji, Bosni i Hercegovini i Crnoj Gori.

 

About the author

Adria Daily Magazin

Adria Daily Magazin

Regionalni magazin. Imate vest? Javite nam: redakcija@adriadaily.com
Srbija | Hrvatska | Slovenija | BiH | Crna Gora | Makedonija

Add Comment

Click here to post a comment

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.