Hrana&Piće

Kafa – taj čudesni napitak

Kafa je napitak, koji se posle vode najviše pije. Postala je deo nase svakodnevnice, bilo da je reč o domaćoj ili kako je još zovu “turskoj “ kafi, kafi sa aprata, neskafi. Većina nas počinje dan sa šoljicom ovog napitka.

Sama reč kafa, u prvodu sa arapskog znači “snaga“.

Najveće zemlje, proizvođači kafe su Brazil i Kolumbija. Priča iz 1932.godine goori o značaju kafe za Brazilce, koji te godine nisu imali dovoljno novca da pošalju svoje sportiste na Olimpijske igre. Natovarili su brod kafom i poslali je zajedno sa sportistima, tako da su njihovi sportisti dobili priliku da učestvuju u Olimpijskim igrama, a kafu su prodali.

O tome kako je nastala kafa postoje dve priče.

U prvoj prči , kafu je pronašao pastir iz Etiopije dok je bio sa kozama na polju. Koze su pojele ovu biljku i počele čudno da se ponašaju. Zato se Etiopija i smatra kolevkom kafe.

Druga legenda je o hodočašću u Meki. Šeik Omar je sa svojim učiteljem putovao na ovo hodočašće, ali se učitelj razboleo i preminuo je na ovom putu. Iz njegovog groba krenuo je izvor vode. Jedan starac je savetovao šeika da uzme vodu sa tog izvora, međutim on je prosuo malo vode i na mestu gde je voda prostua počela je da niče biljka, čudnog ukusa, koju mi danas zovemo kafa.
Koliki je značaj kafe, govori i činjenica, da u drevnoj arapskoj kulturi žena je legalno mogla da se razvede od muža samo ukoliko joj njen suprug ne obezbedi dovoljno kafe.

Ukoliko ste ljubitelji ovog napitka, trebalo bi ipak da znate da kafa može biti i štetna ukoliko se pije u velikim količinama, jer tada izaziva halucinacije, ali može i da se umre od preterane količine. Ali ne brinite, naučnici kažu da je ta preterana količina 100 šoljica dnevno.
Francuski diplomata Talleyrand izjavio je: „Kafa je dobra kada je crna kao đavo, vrela kao pakao, čista kao anđeo i slatka kao ljubav“.

Zato uživajte u ovom čudesnom napitku.

About the author

Adria Daily Magazin

Regionalni magazin. Imate vest? Javite nam: redakcija@adriadaily.com
Srbija | Hrvatska | Slovenija | BiH | Crna Gora | Makedonija

Add Comment

Click here to post a comment

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.