Hrana&Piće Srbija

Kačkavalj sa Stare planine, poznat i kao „Pirotski“ kačkavalj

Među srpskim gurmanskim specijalitetima na koje treba da smo ponosni, svakako pripada jedan specijalitet naprvaljen od mleka, a poznat širom Srbije.

Pirotski kačkavalj nastao je na područjima Stare planine gde su nekada pastiri vodili hiljade ovaca, kako bi pasle sa bogatih travnatih pašnjaka. Od kvalitetnog mleka, ovčari su u početku pravili običan beli sir. S obzirom na to da Pirot pripada južnom podneblju, Sunce ne dozvoljava da hrana dugo stoji, te se ona brzo kvarila. Tako su ovčari bili primorani da naprave sir koji će moći da traje duže. Tehnologiju pravljenja kačkavalja izučavali su od nomadskih stočaraCrnovunaca (poznati i kao Ašani ili Kucovlasi).

Nakon 60-ih godina prošlog veka, kačkavalj od ovčijeg mleka stagnira, te gubi na značaju, pa sa proizvodnjom počinje kačkavalj od kravljeg mleka, koji je danas poznat širom sveta. Njegovoj popularnosti u svetu doprineli su kiridžije i prevozna sredstva modernog doba, koji su ga rasprostranili u Maloj Aziji, Africi, Americi.

Testo sira od koga se pravi kačkavalj mora biti tamno žuto. Kačkavalj se najčešće pravi od kravljeg, ovičijeg i od mešavine ovih dveju vrsta mleka. Proces izradePirotskog kačkavalja sastoji se iz tri postupka (izrada baskije, prevođenje baskije u kačkavalj, dosoljavanje). Kačkavalj se neguje najmanje osam nedelja, a za to vremesazri„.

U kategoriji mlečnih proizvoda, u svetu su najpoznatiji francuski, italijanski i španski specijaliteti („Pecorino“ italijanski tvrdi sir, „Mozzarella“ italijanski sir, „Parmigiaino-Reggiano“ italijanski tvrdi sir u granulama, „P’tit Basque“ francuski tvrdi sir, „Tomme des Pyrénées“ francuski tvrdi sir, „Queso de Cabrales“ španski plavi sir, „San Simón“ španski polutvrdi sir, „Garrotxa“ španski tvrdi sir…).

About the author

Nikola Stojanović

UREDNIK za Srbiju | Adria Daily magazin | Njegove tri najveće ljubavi u umetnosti jesu: gluma, pisanje i novinarstvo. Smatra da je kreativnost osnova kulture i umetnosti, odnosno multimedije – bez kojih je život besmislen! | Redovni je član Udruženja novinara Srbije (UNS) i Nezavisnog udruženja novinara Srbije (NUNS).

Add Comment

Click here to post a comment

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.