Hrana&Piće

Benefiti kontrole porcija

  • August 26, 2020
  • 2 min read
  • 25 Views
Benefiti kontrole porcija

Bez obzira na to da li želite da skinete nekoliko kilograma ili samo da održite svoju kilažu, treba da znate koji su to benefiti kontrole porcija kojom možete postići svoj cilj.

Prema Nacionalnom institutu za zdravlje u Americi, porcije u restoranima su se udvostručile ili utrostručile tokom poslednjih 20 godina, a većina ljudi i ne zna koji su benefiti kontrole porcija. Ova alarmantna statistika direktno doprinosi povećanju gojaznosti među decom i odraslima. Uz te ogromne obroke, mnogima je teško da prepoznaju prave porcije i veličine posluženja.

Koji su benefiti kontrole porcija?

Bolje varenje

Prevelike veličine porcija doprinose probavnim smetnjama i nelagodama. Vaš sistem za varenje najbolje radi kad nije pretovaren hranom. Brojni su benefiti kontrole porcija, a jedan od njih svakako jeste i taj što će pomoći da prestanu grčevi i naduvenost nakon jela.

Izbalansiran nivo šećera u krvi

Prejedanje može da dovede do disbalansa šećera u krvi tako što pretovarujete svoje telo glukozom, što eventualno može da dovede do insulinske rezistencije. Benefiti kontrole porcija i manjih obroka su takvi da će pomoći da vaše telo i dalje funkcioniše pravilno.

Mršavljenje

Izaberite balansirane obroke sa odgovarajućim veličinama posluženja kako biste lakše izbacili kalorije. Dakle, slobodno uzmite i nešto slatko, ali pažljivo odredite količinu. Sigurno ćete primetiti napredak, jer se benefiti kontrole porcija posebno primete kod osoba koje žele da smršaju. 

Poboljšana zasićenost

Kada jedete prebrzo, ne primećujete da vam želudac poručuje da je pun. Jedite polako i obratite pažnju na znake gladi kako biste poboljšali osećaj zasićenosti i lepo osetili koji su to benefiti kontrole porcija.

Štedite novac

Kada jedete preporučene veličine posluženja, ne treba da kupuje toliko namirnica. Merenje posluženja učiniće da pakovanje, na primer, miksa orašastih plodova traje duže nego da jedete direktno iz njega. Benefiti kontrole porcija se, dakle, ogledaju i u finansijskom delu.

Da bi se lakše osetili benefiti kontrole porcija, čitajte oznake sa proizvoda, merite hranu, pripremajte svoje obroke unapred, koristite manje tanjire, pratite šta unosite u organizam, delite obroke sa drugima. Nemojte braniti sebi određenu hranu, ni slanu ni slatku, već je pametno kontrolišite i uživajte u njoj.

Izvor: eatsmartproducts.com

Podeli ovaj tekst:
About Author

Adria Daily Magazin

Regionalni magazin. Imate vest? Javite nam: redakcija@adriadaily.com Srbija | Hrvatska | Slovenija | BiH | Crna Gora | Makedonija

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.