5 slatkiša koje morate da probate u Grčkoj

0

Iako nam je Grčka toliko blizu i verovatno ste bili već milion puta i mislili da ste probali sve i znate sve o njihovoj kuhinji, obećavam vam da niste u pravu.

Grci su ludi za svojim slatkišima i da biste pravilno poharali grčku poslastičarnicu potrebno je zaista da budete znalac ili da makar imate neke insajderske savete. Ja sam vaš insajder i evo šta morate da probate.

 

  1. Diples

Ja sam luda za njima,super tanko hrskavo prženo testo preliveno medenim sirupom i posuto tostiranim orasima ili bademima i ponekad cimetom. Uvijene su u nešto poput svitaka i obećavam neće vas ostaviti ravnodušnim.

  1. Bougatsa

Nešto poput bureka punjenog mlečnim kremom. Sve to hrskavo spolja, mekano unutra, sa tonom prah šećera i malo cimeta od gore. Ja sam luda za njom, masno je, taman slatko koliko treba i definitivno ultimativna comfort food.

  1. Loukumades

Nešto poput krofni, samo što su male, okrugle i prelivene sirupom i posute pistaćima, orasima ili bademima. Zavisno od preferencije mogu da budu skroz mekane i sočne, ili hrskave spolja, a pune sirupa iznutra. Ja sam za ovu drugu varijantu.

  1. Galaktobureko

U bukvalnom prevodu burek od mleka, sličan je bugatsi, ali ima više krema i još je preliven sirupom. Dakle dekadencija nivo hiljadu. Galaktobureko je na sve ovo preliven i slatkim sirupom, tako da ako ste ljubitelj šećera samo napred, u suprotnom, opredelite se za bougatsu.

  1. Portokalopita

U bukvanom prevodu pita od pomoranže, ali ne baš samo to. Tanke kore, grčki jogurt, aroma pomorandže, sve to zajedno daje ovu fenomenalnu kombinaciju. Smatra se da ovaj kolač potiče sa Krita. Ali će vas jedan jedini zalogaj odvesti mnogo dalje od toga – direkt na sedmo nebo.

Tako da idite u Grčku, uđite u neku dobru pekaru ili poslastičarnicu i zahvalićete mi se kasnije.

 

 

 

Oglašavanje

O autoru

Lidija Miljković

Reiki Master učitelj / joga instruktor Executive at Eterična ulja Young Living

Ostavite odgovor

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

Send this to friend