Hrana&Piće Bosna i Hercegovina Crna Gora Hrvatska Severna Makedonija Slovenija Srbija

5 načina na koje se držanjem dijete kilogrami povećavaju

Američki Nacionalni registar za kontrolu telesne težine procenjuje da samo 20 odsto osoba koje drže dijetu smrša sa uspehom i nastavi da se hrani kao i ranije.

Oduvek verujemo da držanje dijete može da pomogne pri mršavljenju, ali to u stvari nije tačno. Dijeta čak može da dovede do gojenja. Evo nekih razloga zašto dobijate kilograme iako ste na dijeti:

Držanje dijete izaziva halapljivost!

Dok tokom dana držimo dijetu očekujući da smršamo, završimo tako što manje jedemo a više gladujemo. Ovo izaziva glad i naši hormoni gladi nas navode da proždiremo hranu, tj. da jedemo mnogo. Zato nas dijeta navodi da jedemo mnogo više nego inače, što dovodi do dodatnog gojenja.

Neredovni obroci dovode do gojenja

Dijeta utiče na brzinu metabolizma. Prema jednoj studiji objavljenoj u časopisu American Journal of Clinical Nutrition, grupa žena je zamoljena da jede uobičajenu količinu hrane u redovno vreme ili da jede bez reda u bilo koje vreme. Istraživači su primetili da su žene koje su jele u regularnim intervalima sagorevale više kalorija nego kad su konzumirale obroke bez reda. Količina insulina koji se lučio kod žena kada su imale neplaniran obrok je bila manja, što dovodi do gojenja.

Unos zdrave hrane u velikim količinama

Unos zdrave hrane je dobar za nas, ali često zaboravljamo da čak i zdrava hrana sadrži kalorije. Hrana bogata hranljivim materijama kao što je riba, jogurt ili pečena piletina sadrži obilje kalorija i treba da ih konzumiramo u ograničenoj količini kad držimo dijetu i vodimo beleške o unosu kalorija.

Nepridržavanje pravila dijete

Većina osoba na dijeti se obično vraća starim navikama u ishrani nakon što ostvari kratkoročne ciljeve mršavljenja. Prema proceni Nacionalnog registra za kontrolu telesne težine, samo  20 odsto osoba koje drže dijetu smrša sa uspehom i nastavi da se hrani kao i ranije. Takođe je ustanovljeno da osobe na dijeti koje se strogo pridržavaju pravila dijete na duže staze 1,5 puta više ostvaruju i zadržavaju svoj BMI (indeks telesne mase).

Unos hrane sa malo masti u velikim količinama

Često se odlučujemo za proizvode sa malo masti tokom dijete i onda ih unosimo u preteranim količinama, što dovodi do gojenja. Na Univerzitetu Kornel je sprovedeno jedno istraživanje gde su istraživači delili bombone označene kao ,,sa malo masti’’ ili ,,regularne’’. Primećeno je da je 28 odsto više ljudi uzelo bombone sa malo masti. Istraživači objašnjavaju da to što neki proizvod ima malo masti ne znači i da ima malo kalorija.

Izvor: ibtimes.co.in

About the author

Adria Daily Magazin

Regionalni magazin. Imate vest? Javite nam: redakcija@adriadaily.com
Srbija | Hrvatska | Slovenija | BiH | Crna Gora | Makedonija

Add Comment

Click here to post a comment

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.