Društvo Bosna i Hercegovina

Film autora Berina Tuzlića nominovan na Filmskom festivalu u Kanu

Najnoviji animirani film “Requiem for Pinocchio”, nagrađivanog animatora i strip umetnika iz Bosne i Hercegovine Berina Tuzlića, nominovan je na prestižnom Filmskom festivalu u Kanu. Film je nastao u koprodukciji Via Medije iz Sarajeva i Taurus produkcije iz Podgorice i na kompleksan način govori o Tuzlićevom čestom motivu deteta koje uvek pronalazi način da kroz strip izađe iz ukalupljenih stereotipa. Indoktrinacija od malih nogu, tema je ovog emotivnog filma u kome se igračka Pinokijo simbolično našla u glavnoj ulozi.

Animirani film “Requiem for Pinocchio”  (2)

„Ovo je molitva za sve duše odraslih ljudi koji čekaju “Sudnji dan”. Kada budu uzdignute glave ispred vrata raja gde će im svietliti večna svetlost, ili će pasti u tminu pakla. A u ovom filmu to će im reći deca! ‘Requiem for Pinocchio’ je emotivna priča koja me je podsetila na početak rata i moj osjećaj djeteta kojem se svijet odjednom promijenio preko noći – simbolika Pinokia koji je preživio bosanski haos, da bi poginuo u Parizu. To tumačim kao sudbinu koja sve nas prati – preživeli smo rat, ali smo na neki način “umrli”, tj deo nas jeste ipak ubijen i toga ćemo postati svesni kad se najmanje nadamo – možda baš u miru i tišini jedne evropske metropole”, izjavio je Tuzlić.

Animirani film “Requiem for Pinocchio”

U kategoriji kratkog filma zajedno sa filmom „Requiem for Pinocchio“ koji predstavlja Bosnu i Hercegovinu i Crnu Goru, nominovani su i filmovi iz Francuske, USA, Grčke, Kanade, Rusije, Kostarike, Finske, Švicarske, UK…  Promocija filma u celom region počeće u martu.

Muziku filma potpisuje Haris Ljumanović, scenarijo Naida Lindov prema priči Berina Tuzlića, a animaciju Adnan Halvadžija, Dženana Haračić, Velid Agović, Darko Dacović, Esmir Prlja i Berin Tuzlić.

Animirani film “Requiem for Pinocchio”  (1)

O autoru:

Rođen 1968. godine u Bosni i Hercegovini, Berin Tuzlić je edukaciju u oblasti animacije stekao u svojoj zemlji, kao i u Francuskoj, Kanadi, Danskoj i Hrvatskoj i Zagrebačkoj školi crtanog filma. Na  dugometražnom animiranom filmu Šegrt Hlapić u produkciji Croatia filma je radio 1996. godine, a na osnovu već tada prepoznatih rezultata iz oblasti reklamne industrije, animacije i dizajna, francuska televizija Arte bira Tuzlića kao kandidata za program PRIMN francuske vlade za edukaciju po svetskim standardima renomirane francuske televizije iz oblasti vizualnih komunikacija.

Nagrađen je prestižnim izdanjima, od kojih treba istaći „Zlatni dukat Ataturk“ za kreativni slogan „Yes, we are open“ turskog ministarstva kulture i turizma, kao i za film „Sarajevo ne znam kad i ne znam gdje“ koji je osvojio 33 nagrade. Osim nagrade koju je dodelilo francusko ministarstvo kulture, značajno je spomenuti i dodelu nagrada ASIFA international u saradnji sa Kineskom vladom u Chang chunu Institut za animaciju.

Tuzlić je učestovao sa svojim autorskim radovima na preko 20 međunarodnih festivala širom sveta: od Francuske, Japana, Njujorka, pa do Hirošime, Isfahana, Kine, kao i regije. Trenutno je suvlasnik i kreativni direktor u agenciji za integrisanu tržišnu komunikaciju u Bosni i Hercegovini Via Media, a kao osnivač Udruženja za art i vizualne komunikacije PIXEL obavlja dužnost  Predsednika ASIFE BIH – svetskog udruženja animatora.

About the author

Adria Daily Magazin

Regionalni magazin. Imate vest? Javite nam: redakcija@adriadaily.com
Srbija | Hrvatska | Slovenija | BiH | Crna Gora | Makedonija

Add Comment

Click here to post a comment

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.