Društvo Srbija

Festival viteštva u Manasiji obogaćen “Augmented Reality – Manasija 2015” aplikacijom

Međunarodni festival viteštva „Despot Stefan Lazarević“ – JUST OUT Manasija 2015, čiji je pokrovitelj bio predsednik Srbije Tomislav Nikolić, održan je od 25. do 27. avgusta u okviru manastira Manasija, u blizini Despotovca. Manifestacija je održana u susret izuzetno značajnog jubileja – 600 godina manastira Manasija, sa ciljem promocije srpske kulture i baštine, a uz učešće brojnih umetnika i viteških trupa iz Srbije, Bugarske, Češke, Francuske, Republike Srpske, Hrvatske, Slovenije, Ukrajine, Rusije, Kine, Mađarske i Rumunije. Specijalni gosti bili su monasi Šaolina, koji su izveli spektakularan nastup prve i druge večeri festivala.

Program koji je u tri dana gledalo više od 13.000 posetilaca festivala je bio koncipiran sa ciljem da se na što bolji način širokom auditorijomu približi srednjovekovna kultura Srbije, evropskih država kao i da se promovišu vrednosti ove epohe. Manifesticija je obuhvatala: Vizitorski centar – postavku sa istorijskim činjenicama iz doba Despota Stefana Lazarevića, izložbu srednjovekovnih zanata, prateći kulturno-umetnički sadržaj, radionice za decu sa kulturnim i sportskim aspektom.

Za potrebe Vizitorskog centra kreirana je multimedijalna mobilna aplikacija „Augmented Reality – Manasija 2015″. To je tehnologija koja omogućava da se informacije iz stvarnog sveta kombinuju sa računarski generisanim slikama i sadržajem i tako objedinjene se prikazuju na računaru, tabletu ili mobilnom telefonu. Time se korisničko iskustvo proširuje dodatnim informacijama. “Augmented Reality (Proširena stvarnost) – Manasija 2015“ aplikacija za mobilne uređaje, instalirana je preko 300 puta tokom manifestacije, primer je primene ove tehnologije i specijalno je za ovaj događaj kreirana od strane agencije

Homepage na tehnološkoj platformi DunavNet-a uz sponzorstvo kompanije Huawei.

About the author

Adria Daily Magazin

Regionalni magazin. Imate vest? Javite nam: redakcija@adriadaily.com
Srbija | Hrvatska | Slovenija | BiH | Crna Gora | Makedonija

Add Comment

Click here to post a comment

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.