Društvo

Etihad Airways osvajio nagradu Crystal Cabin 2016.

Etihad ervejz je osvojio nagradu Kristal Kebin (Crystal Cabin) za 2016. godinu u novoj kategoriji Kebin konsepts (Cabin Concepts) za kabinu prve klase u avionu Boing 787, u kojoj se nalaze apartmani prve klase ove avio-kompanije, isključivo u floti Drimlajnera. Svečanost dodele nagrada je održana u Hamburgu, u sastavu godišnje manifestacije Erkraft interiors ekspo (Aircraft Interiors Expo).

Etihad ervejz drugi put zaredom dobija ovu nagradu za svoje inovativne kabine. U 2015. godini avio-kompanija je osvojila nagradu za inovativan dizajn enterijera gornje palube i proizvode u avionu Erbas A380.

B787 FIRST SUITE

Nagrada Kristal Kebin je jedina međunarodna nagrada koja ocenjuje izvrsnost u inovacijama enterijera letelica. Međunarodni žiri čini preko 20 profesora univerziteta, inženjera, predstavnika proizvođača aviona i avio-kompanija, kao i novinara specijalizovanih za unutrašnji dizajn aviona.

Piter Baumgartner, komercijalni direktor Etihad ervejza je rekao: „Još jednom je sama dubina inovacije uložena u stvaranje revolucionarne kabine Prve klase prepoznata od strane najuglednijih eksperata i profesionalaca u ovoj oblasti, kao što je to bio slučaj sa našim avionom A380 u 2015. godini. Ova vizija je nastala u saradnji sa našim klijentima, a na veličanstven način su je sproveli brojni zaposleni Etihad ervejza koji su bili uključeni u ovaj projekat, zajedno sa članovima Etihad konzorcijuma za dizajn (Etihad Design Consortium).“

“Nastavljamo da preispitujemo konvenciju savremenu arhitekturu kabine odbacujući pravila i usvajajući sasvim novi pristup inteligentnom dizajnu i estetici, koji će se nastaviti i u budućnosti u pripremama za predstojeći dolazak aviona Boing 777X i Erbas A350 u našu flotu.”

Nagradu dele avio-kompanija Etihad ervejz i članovi Etihad konzorcijuma za dizajn (EDC) – jedinstvene grupe koju čine tri vodeće agencije za dizajn i razvoj brenda, koje su udružile svoje veštine kako bi ostvarile viziju avio-kompanije Etihad ervejz da uvede revolucionarne promene u savremeno iskustvo putovanja.

Enterijer aviona B787 Etihad ervejza je jednako ambiciozno osmišljen kao i kod aviona A380, uz istu revolucionarnu inovativnost koja je vidljiva u svim elementima unutrašnjosti kabine, od jedinstvene konfiguracije do revolucionarnog dizajna sedišta, odražavajući narednu fazu sazrevanja brenda i uzbudljiv razvoj modernog Abu Dabija.

Prva klasa aviona B787 je u potpunosti dizajnirana za Etihad ervejz, a izazov za avio-kompaniju i EDC je bio da sačine proizvod koji odgovara prostoru, karakteristikama i luksuzu koji pružaju apartmani u prvoj klasi u avionu A380, ali na jedinstven način zapakovani u proizvod koji može da se integriše u manji avion B787. Ovo je prvi put da je dizajn privatnog apartmana u prvoj klasi razvijen za avion Boing 787.

Osnovno uputstvo za EDC je bilo da se kreira ambijent koji je osmišljen tako da se uklapa u priznatu filozofiju uslužnosti i gostoprimstva, uz jedinstvene prostore koji će omogućiti šefu kuhinje na letu i kabinskom osoblju da lako i efikasno pripreme i pruže neuporedivo iskustvo na letu. Zadatak je takođe zahtevao dizajn koji će u potpunosti integrisati sisteme za zabavu, osvetljenje, temperaturu i sisteme komfora kako bi se gostima u prvoj klasi pružio osećaj boravka u apartmanu butik hotela. 

Kabina prve klase u avionu B787 Etihad ervejza gostima predstavlja jedinstven zaobljen prolaz, po prvi put viđen u unutrašnjem dizajnu aviona, koji uz estetsku upečatljivost, pruža više prostora i privatnosti. Svaka kabina u prvoj klasi je opremljena potpuno prilagodljivim sedištem koje se pretvara u ravan krevet dužine 204 cm koji sadrži napredni pneumatski Lantal sistem za dušeke. Sedišta su presvučena finom italijanskom kožom Poltrona Frau, ekskluzivnim brendom koji krasi luksuzne enterijere sportskih automobila Ferari i Maserati.

Svaki apartman je u potpunosti zaseban i ima visoka klizna vrata visine 147 cm koja obezbeđuju maksimalnu privatnost, rashlađen mini bar, privatni ormar i veliki sto za obedovanje. Četiri od osam apartmana u prvoj klasi se mogu pretvoriti u zajedničke apartmane za goste koji putuju zajedno.

Da bi se razvio vrhunski enterijer kabine za apartmane u prvoj klasi, EDC tim je ostvario blisku saradnju sa Boingom kako bi obezbedio jedinstveno rešenje za osvetljenje koje će upotpuniti izgled zidova i plafona, kao i stil apartmana. Avion B787 sadrži elektrohromatske prozore koji su za 65 procenata veći u odnosu na prozore u drugim avionima ove kategorije, koji omogućavaju povećan nivo prirodnog svetla. Prozori mogu da se zatamne aktivacijom optičke senke koja je napravljena od naelektrisanog gela koji potamni kada se poveća struja.

Toaleti u prvoj klasi aviona B787 sadrže iste elemente savremenog dizajna kao i oni u floti aviona A380 avio-kompanije.  

Etihad konzorcijum za dizajn (Etihad Design Consortium)   

Osnovan 2008. godine, u saradnji sa vodećom agencijom sa istraživanje Promise Communispace (sada poznata pod nazivom C-Space), EDC objedinjuje tri kompanije: Acumen Design Associates, koja je angažovana da dizajnira sedišta u kabinama; Factorydesign, koja je odabrana da kreira iskustvo putnika i zone na destinacijama; i Honour Branding, koja je imala zadatak da obavlja koordinaciju saradnje na projektu između EDC i Etihad ervejza, kao i da definiše kreativnu strategiju za rad na konceptu.

About the author

Adria Daily Magazin

Regionalni magazin. Imate vest? Javite nam: redakcija@adriadaily.com
Srbija | Hrvatska | Slovenija | BiH | Crna Gora | Makedonija

Add Comment

Click here to post a comment

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.