Društvo Srbija

Dodeljene Sakura stipendije

Petu godinu zaredom, kompanija Japan Tobacco International je, u saradnji sa Ambasadom Japana, dodelila pet Sakura stipendija kandidatima koji su poslali najbolje ideje za istrazivacki rad na temu Japana. Vise od 100 kandidata sa oko 30 fakulteta iz 4 univerzitetska centra – Beograda, Novog Sada, Nisa i Kragujevca poslalo je veoma zanimljive i kvalitetne predloge. Neki od njih odnosili su se na cuvene japanske anime, haiku u Srbiji ali i na politicke teme i teritorijalne sporove, primenu Kaizen koncepta u gradjanskom organizovanju, kao i na analizu uticaja prirodnih katastrofa na tehnoloski i ekonomski razvoj zemlje.

Dodela Sakura stipendija (5)

Nakon pregleda radova, komisija je izabrala pet predloga koji su bili dobro obrazlozeni, originalni, kreativni i relevantni. Takodje, kriterijumi su bili i istrazivacki potencijal, kao i teorijski i prakticni pristup. Dobitnici Sakura stipendije za 2015/2016 godinu su:

  • Aleksa Nesic „Japan kao jedno od globalnih sedista elektronske i informaticke industrije – uticaj na Srbiju
    kao zemlju u fazi tehnoloskog razvoja“
  • Borjan Brankov „Dom za sve: Nova japanska arhitektura gradnje posle prirodnih katastrofa i njeni moguci uticaji na praksu u Srbiji“
  • Luka Kurjacki „Recepcija japanske kinematografije u Srbiji – crni talas“
  • Sandra Davidovic „Primena principa Kaizen menadzmenta u gradjanskom organizovanju“
  • Stefan Janjic „Kriticka analiza diskursa onlajn medija u Srbiji o politickom i drustvenom zivotu Japana“

„Interesantno je da svaka od ovih istrazivackih tema u sebi ima poruku kako iskoristiti i primeniti japansko iskustvo u cilju ekonomsko-drustvenog razvoja Srbije. Iskreno se nadam da ce dobitnici u dobroj meri iskoristiti ovu stipendiju i da ce napisati originalne istrazivacke radove. Zahvaljujem se kompaniji JTI sto od 2011. godine radi na promovisanju istrazivanja o Japanu u Srbiji. Ponosan sam sto jedna japanska kompanija, kao sto je JTI, doprinosi razvoju Srbije pre svega preko investicija i sirenja bilateralne saradnje u oblasti obrazovanja, kulture i socijalne pomoci.“ – izjavio je njegova ekselencija ambasador Japana DJuici Takahara.

Dodela Sakura stipendija

„Kada smo pre pet godina pokrenuli projekat Sakura stipendije, nas cilj je bio da motivisemo sto vise mladih ljudi da istrazuju vezu izmedju japanskog i srpskog drustva, ekonomije, prava, kulture, medija i nasledja. Imajuci u vidu da sada imamo ukupno preko 600 kvalitetnih ideja, od kojih je 25 nagradjeno, mislim da smo na dobrom putu ka ostvarenju cilja. Verujemo da je Japan zemlja od koje mnogo toga moze da se nauci i u pogledu zivotne filozofije, ali i tehnoloskih dostignuca i nacina poslovanja. Takodje, verujemo da postoji prostor za primenu najboljih japanskih praksi u Srbiji“ – izjavio je Kris Vuds, generalni direktor i potpredsednik kompanije JTI za Zapadni Balkan, i dodao: „Sa druge strane, kao kompanija koja dugorocno ulaze u Srbiji, zelimo da doprinesemo razvoju novih generacija strucnjaka koji ce biti nosioci daljeg napretka zemlje“.

Dodela Sakura stipendija (2)

Sakura stipendija dobila je ime po japanskom drvetu tresnje koje je poznato po prekrasnim cvetovima, ali i kao simbol srece i prosperiteta. Konkurs je pokrenut sa ciljem da promovise japansko nasledje i kulturu u Srbiji, kao i da ojaca prijateljstvo izmedju dve zemlje. Svi studenti, osnovnih i postdiplomskih studija akreditovanih fakulteta u Srbiji, kao i istrazivaci koji nisu   zaposleni puno radno vreme, imali su pravo da konkurisu. Stipendisti imaju obavezu da istrazivacke radove zavrse do 01. jula 2016. godine.

 

About the author

Adria Daily Magazin

Adria Daily Magazin

Regionalni magazin. Imate vest? Javite nam: redakcija@adriadaily.com
Srbija | Hrvatska | Slovenija | BiH | Crna Gora | Makedonija

Add Comment

Click here to post a comment

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.