Društvo Moj Ugao Psihologija Telo & Duh Srbija

Dobre devojčice i loši momci

Ok poslušajte me za sekund. Nisam psihjatar, psihoterapeut, lajf kouč niti bilo šta slično, već osoba kojoj je prekipelo da stalno živi isti scenario samo sa drugim akterima. Neko ko je odlučan da izadje na kraj sa tim i konačno provali u čemu je fora.

Ista veza druga osoba

Shvativši da sam po stoti put u vezi sa istim muškarcem, samo sa drugačijim imenom, prezimenom, godištem, bojom kose od drugih, zaledila sam se. I to nije bio samo onaj klasični momenat gde sam privučena sam ovim tipom ličnosti iznova i iznova. Ovde su u pitanju dubinski slomljeni, izuzetno loši po mene, emotivno osakaćeni ljudi. Ljudi koji nisu dovoljno celi da istinski vole, a ja ta koja ne odustaje dok ne isrpi svaki atom snage iz sebe dok ne uspe da iz njih da izvuče ljubav iz bajke. Nisam mogla, a da se ne zapitam šta je to što me privlači onim muškarcima sa kojima veza nosi znak „Osuđeno na propast“ koji svi vide osim mene.

Moja prva unutrašnja reakcija na ovo shvatanje je bila nešto tipa. „Naravno da si opet fejlovala“, „Nikad neću imati normalnu vezu“, „Ja nisam za veze“, sve do favorita „Nikad ništa ne mogu da uradim kako treba“.

I tu sam zastala u šoku. Moje ponašanje prema sebi samoj je bilo grozno. U životu se nikad ne bih obratila nikome na taj način. I kako tačno očekujem da ovaj način komunikacije sa sobom može da dovede do ičega poziitivnog? Šta tačno očekujem da se samomaltretiranjem dovedem do emotivne ravnoteže? Samoljubav level 0.

To i činjenica da sam se identifikovala isključivo sa onim delom sebe koji nije bio „ dobar“ u nečemu. Što je dovelo do toga da potpuno izgubim kontakt sa delovima sebe koji jesu fantastični. Na primer sa onim delom koji je bez da trepne spakovao se i otišao da radi u Malaviju, Zambiji i Etiopiji, delom mene koji je do 35e godine počeo dva uspešna posla od nule, deo mene koji je izgradio sopstveni dom, onaj deo koji je tečan u 3 strana jezika i ima tri diplome visokog obrazovanja. Zaboravila sam na onaj deo mene koji je šarmantan i duhovit. Koji radi najbolje što može i trudi se na svakodnevnom nivou da obogati i olakša život ljudima oko sebe.

I onda sam stala. I kako sam se umirila, sve oko mene je postalo tiho i ja sam razumela: ako ja sebe vidim kao nekog potpuno slomljenog, kakvu osobu sam videla kao takvoj sebi adekvatan par? Shvatila sam da sam sebi sve vreme nalazila parove koji su bili nakvi kakva sam ja verovala da jesam. Duboko slomljena.

Ali postoji razlika izmedju mene i muškaraca sa kojima sam bila u vezi. Oni su u glavnom verovali da su fenomenalni. I dobijali su mene. Jer iskreno, kada stavimo sve na papir, ja stvarno jesam poprilično fenomenalna, a nešto mi govori da ste i vi.

I od trenutka kada sam shvatila i imala hrabrost da priznam, da sam ja uglavnom strava, a malo manje nisam, jednostavno sam osetila potrebu da izadjem iz svoje poslednje veze jer više nismo bili match. Više mi tu nije bilo mesto. Prethodno bih verovatno to bio 5ogodišnj proces, koji bi me odveo do opasne linije potpune samodestrukcije i izašla bih samo da bih sačuvala živu glavu. Ali deo mene je ostajao u bajci verujući da bi možda uspelo samo da sam se još malo potrudila. Sada je nešto jednostavno kliknulo i ja tu više nisam mogla da budem više ni sekund.

I šta sad?

Ne mogu da vam dam previše mudrosti za dalje, osim da se svakodnevno podsećate ko ste, da posmatrate sebe kao celinu, a ne da izjednačavate cele sebe sa tim polomljenim delićem.  Da budete nežne i pune ljubavi prema sebi, da volite sebe kao što volite druge i sigurna sam, neko ko će moći da vas tretira na način na koji vi tretirate samu sebe će se ubrzo pojaviti.

 

 

About the author

Adria Daily Magazin

Adria Daily Magazin

Regionalni magazin. Imate vest? Javite nam: redakcija@adriadaily.com
Srbija | Hrvatska | Slovenija | BiH | Crna Gora | Makedonija

Add Comment

Click here to post a comment

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.