Društvo

Deca sa intelektualnim smetnjama

Deca sa intelektualnim smetnjama imaju drugačije karakteristike kognitivnih procesa u odnosu na svoje vršnjake. Opažanje, pamćenje, uočavanje grešaka u svom mišljenju, razumevanje osećanja drugih osoba, kao i govor su slabije razvijenije u poređenju sa prosečnom decom – kaže nauka. A šta kaže praksa?

Srđan Pavlović je diplomirani defektolog – oligofrenolog iz Bačke Palanke.
Kako se ta deca ponašaju kod kuće, kako reaguju na televiziju, da li čitaju, šta čitaju, kakvu muziku slušaju samo su neka od pitanja na koja sam želela da dobijem odgovor.

‘‘Kod osoba sa intelektualnim smetnjama prisutna su značajna ograničenja u intelektualnom funkcionisanju i adaptivnom ponašanju. Ova ograničenja ispoljavaju se u njihovom svakodnevnom životu, a i u kojoj će meri uticati na kvalitet života zavisi od toga kakve zahteve pred njih postavlja okruženje u kojem žive.’’ – veli Srđan

‘‘Generalno, osobe iz ovog dela populacije su ranjivije i mnogo podložnije manipulaciji, jer im je sposobnost shvatanja kompromitovana pomenutim deficitima kognitivnih sposobnosti, pa je i u vaspitnom obrazovnom radu sa njima toj činjenici potrebno posvetiti pažnju.’’

Na pitanje vezano za pomenute sadržaje koji se deci nude kod kuće, Srđan je naglasio da je izuzetno važno da  defektolozi savetodavno-instruktivnim radom sa roditeljima utiču na adekvatan izbor sadržaja koji se detetu nudi u okviru porodice. Kvalitetnom saradnjom sa roditeljima moguće je uticati na izbor primerenog i korisnog sadržaja za dete koje će biti potpuno u skladu sa njegovim sposobnostima i potrebama.

S obzirom na činjenicu da je televizija široko prisutan medij u gotovo svakom domu, tako je i izbor koji se nudi detetu izuzetno bitan, te je Srđan kazao da je odgovornost roditelja, ali i defektologa da deci obezbede kvalitetan i primeren sadržaj, a zaštite ih od onog štetnog i nekvalitetnog, pogotovo kada je u pitanju dete sa intelektualnim smetnjama. Slično je i kada se radi i o muzici, knjigama, kao i korišćenju interneta.

‘‘Iz višegodišnjeg iskustva u vaspitno-obrazovnom radu sa decom sa intelektualnim smetnjama mogu da kažem da je dobra saradnja sa roditeljima, odnosno porodicom kao primarnim faktorom vaspitanja kao i ostvarivanje zajednički definisanih vaspitno-obrazovnih ciljeva sa njima (defektolog u školi, roditelj kod kuće) ključ za postizanje uspeha.’’ – zaključio je Srđan.

About the author

Adria Daily Magazin

Regionalni magazin. Imate vest? Javite nam: redakcija@adriadaily.com
Srbija | Hrvatska | Slovenija | BiH | Crna Gora | Makedonija

Add Comment

Click here to post a comment

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.