Društvo

Coca-Cola sistem je nadoknađuje 94 odsto vode koju koristi

CaptureKompanija i njene partnerske punionice su u 2014. godini nadoknadile oko 94 odsto upotrebljene vode u proizvodnji, cilj je osvajanje pozicije prve globalne kompanije u proizvodnji hrane i pića koja će nadoknaditi svu vodu koju koristi.

Kompanija Coca-Cola i njene partnerske punionice širom sveta (Coca-Cola sistem) su na dobrom putu da do kraja 2015, pet godina pre roka, ispune svoj cilj nadoknade vode do 2020. godine, kojim je planirano da kompanija zajednici i prirodi vrati količinu vode jednaku onoj koju koristi u svojim proizvodima i proizvodnji.

U okviru globalnih projekata, Coca-Cola sistem je nadoknadio oko 94 odsto vode koja ja korišćena za gotove proizvode u 2014. godini. Od 2004, kompanija je prirodi i zajednicama vratila više od 153 milijarde litara vode, kroz 209 projekata u 61 zemlji. Coca-Cola sistem je kroz prečišćavanje otpadnih voda u protekloj godini nadoknadio oko 126 milijardi litara vode korišćene u proizvodnim procesima. Ovi zajednički napori potvrđuju da je Coca-Cola na dobrom putu da postane prva globalna kompanija za proizvodnju hrane i pića koja će nadoknaditi svu vodu koju koristi.

Slika: coca-colacompany.com
Slika: coca-colacompany.com

,,Voda je najdragoceniji resurs za ljudski život i zdravlje globalnog ekosistema i privrede. Kao potrošač vode, Coca-Cola sistem ima posebnu odgovornost da zaštiti ovaj zajednički resurs. Zato smo postavili ambiciozan cilj da nadoknadimo svu vodu koju koristimo do 2020. godine. Iako smo ostvarili značajan napredak u ostvarivanju tog cilja, još smo odlučniji da vratimo zajednicama i prirodi svu vodu koju koristimo. Nastavićemo to da činimo i nakon što ispunimo cilj od 100 odsto.“ izjavio je Muhtar Kent, predsednik i generalni direktor kompanije Coca-Cola. 

Coca-Cola je u mogućnosti da vrati istu količinu vode koju koristi u gotovim proizvodima i njihovoj proizvodnji kroz projekte nadoknade, povećanje efikasnosti korišćenja vode u svojim punionicama i vraćanje vode vodenim tokovima i zajednicama kroz prečišćavanje otpadnih voda. Deo ostvarivanja cilja nadoknade je i angažovanje u različitim lokalnim projektima u oblasti vode za zajednice. Svaki projekat za cilj ima obezbeđivanje ili poboljšanje pristupa čistoj vodi i sanitarnim uslovima, zaštitu vodenih tokova, podršku očuvanju vode i podizanje svesti o ključnim lokalnim problemima koji se tiču vode.

Nakon definisanja projekata, kompanija i njene partnerske punionice rade na tome da oni ostanu održivi u okviru zajednica tokom dužeg vremenskog perioda i nastavljaju da nadoknađuju vodu. Ovi napori, kao i novi projekti, često se bave pitanjima osetljivosti lokalnih izvora vode i nadoknađuju dodatni obim prodaje s obzirom da poslovanje Coca-Cole nastavlja da raste iz godine u godinu.

,,Sve više kompanija uviđa da je uzimanje u obzir prirode u procesu odlučivanja mudra poslovna strategija. Posvećenost Coca-Cola sistema vodi se zasniva na stavu da ulaganje u prirodu može da ima veoma veliku korist za kompanije i lokalne zajednice. TNC je ponosan na saradnju sa Coca-Colom i čestita kompaniji i njenim partnerskim punionicama na veoma značajnom dostignuću’’ izjavio je Mark Terček (Tercek), predsednik i generalni direktor organizacije Očuvanje prirode (TNC).

Kompanija Coca-Cola i njene partnerske punionice su 2007. godine postavile ambiciozan cilj da zajednicama i prirodi bezbedno vrate količinu vode jednaku onoj koja se koristi u njenim proizvodima i proizvodnji do 2020. godine. Ovim ciljem nije obuhvaćena voda koja se koristi za uzgajanje poljoprivredno-prehrambenih sastojaka koje Coca-Cola sistem koristi. Međutim, održiva praksa korišćenja vode je deo kompanijskih  Smernica za principe održive poljoprivrede koje su obavezne za dobavljače. Projekti nadoknade vode su rezultat partnerstava sa vladama i organizacijama civilnog društva i drugim članovima privatnog sektora. Coca-Cola računa nadoknadu vode samo u onim projektima koje direktno finansira ili pokreće Coca-Cola sistem.

Za više informacija o programu upravljanja vodom Coca-Cole, pročitajte izveštaj o upravljanju vodom kompanije.

About the author

Adria Daily Magazin

Regionalni magazin. Imate vest? Javite nam: redakcija@adriadaily.com
Srbija | Hrvatska | Slovenija | BiH | Crna Gora | Makedonija

Add Comment

Click here to post a comment

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.