Društvo Srbija

Bolnici Sveti Sava hitno potreban novi skener

Specijalna bolnica za cerebrovaskularne bolesti Sveti Sava godišnje zbrine između šest i sedam hiljada pacijenata sa moždanim udarom, a imaju jedan skener koji je mnogo star. Da bismo nastavili i dodatno unapredili zbrinjavanje pacijenata, potrebno nam je unapređenje opreme, a pre svega novi skener. Uvažavajući opštu situaciju u državi i oskudna sredstva kojima se raspolaže, odlučili smo da organizujemo kampanju za prikupljanje novca za kupovinu nove medicinske opreme.

hdr222

Prvi skener koji je instaliran u Bolnici „Sveti Sava“ je aksijalni japanski Shimadzu skener stare generacije koji je počeo sa radom 1995. godine i još uvek je u funkciji. Novo, moderno doba radiološke službe naše bolnice, počinje instaliranjem 16-to slajsnog General Electric skenera u decembru 2006. godine. Ovo je moderan CT aparat, iz GE Brightspeed Series, koristi se za pregled celog tela. Na mesečnom nivou ukupan broj svih CT pregleda je oko 1.300, što je prema podacima ovlašćenog servisa za GE skenere 3-4 puta veći broj pregleda u odnosu na skenere istog proizvođača koje poseduju druge zdravstvene ustanove u Srbiji.

Pošto smo specijalizovana bolnica za cerebrovaskularne bolesti najveći broj pregleda su standarni pregledi glave (oko 90-95%). Pregledi CT tela se ne obavljaju u našoj ustanovi za ambulantne pacijente. Prva smo i još uvek jedina ustanova u Srbiji koja kao standardnu proceduru primenjuje CT perfuziju u dijagnostici hiperakutnog infarkta mozga.

Kod svakog hospitalizovanog pacijenta se načini CT pregled glave, kao i kod ambulantnih pacijenata koji su pregledani kao hitni iz prijemne ambulante, zatim pacijentima iz dispanzera i kod pacijenata sa liste čekanja kojima je CT pregled glave indikovan od strane specijalista iz drugih zdravstvenih ustanova koje nemaju CT dijagnostiku. U popodnevnim časovima od ponedeljka do petka se svakodnevno obavi po pet pregleda pacijenata sa liste čekanja.

Preterana upotreba i vreme, koje čini svoje, dovode do toga da oprema zastareva brže nego što medicina napreduje. Zbog toga nam je potreban novi skener, što pre, kako bi se ne samo održao, već i unapredio nivo lečenja u našoj bolnici. Novi skener košta 500.000 evra.

Dinarski namenski račun za donacije :
840-2335761-28

Devizni namenski račun za donacije :
840-642667-02

Više info:www.svetisava.rs

About the author

Adria Daily Magazin

Regionalni magazin. Imate vest? Javite nam: redakcija@adriadaily.com
Srbija | Hrvatska | Slovenija | BiH | Crna Gora | Makedonija

Add Comment

Click here to post a comment

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.