Društvo Bosna i Hercegovina

Besplatan mentoring za mikro, mala i srednja preduzeća i preduzetnike u Republici Srpskoj – po japanskoj metodi

Republička agencija za razvoj malih i srednjih preduzeća Republike Srpske (RARS) objavila je Javni poziv za provođenje standardizovane usluge mentoringa za mikro, mala i srednja preduzeća i preduzetnike u Republici Srpskoj, koji je otvoren do 28. juna ove godine.

Usluga mentoringa je besplatna, a namijenjena je mikro, malim i srednjim preduzećima i preduzetnicima koji se bave proizvodnjom ili pružanjem usluga, s ciljem da se kroz pružanje sveobuhvatne i blagovremene podrške podstakne razvoj i smanjenje broja neuspješnih preduzeća.

Proces mentoringa odvija se prema metodologiji Agencije razvijenoj u saradnji sa Japanskom agencijom za međunarodnu saradnju (JICA). Metodologija određuje korake koje stručno lice – mentor provodi u direktnom kontaktu i radu sa odgovornim licem preduzeća, određeni broj sati (najviše do 50 sati po korisniku) i to u prostorijama korisnika (ne manje od 75 odsto od ukupnog broja predviđenih sati). U procesu mentoringa proučava se aktuelno poslovanje, razlozi trenutnih problema ili smetnje za dalji razvoj, najvažniji potencijali za rast, te na osnovu konstatovanog stanja mentor i korisnik usluge pripremaju plan ili projekat razvoja.

Standardizovani set usluga (SSU) realizuju sertifikovani mentori koje su prethodno kandidovale lokalne razvojne agencije (LRA) ili jedinice lokalnih samouprava (JLS).

Zainteresovani kandidati podnose prijavu u dvije kategorije:

  1. novoosnovana mala i srednja preduzeća i preduzetnici – ne stariji od tri godine od dana objavljivanja Javnog poziva;
  2. mala i srednja preduzeća i preduzetnici – stariji od tri godine.

A pravo učešća na Javnom pozivu za pružanje mentoringa imaju mikro, mala i srednja preduzeća i preduzetnici koji ispunjavaju sljedeće uslove:

  • registrovani su na teritoriji Republike Srpske;
  • imaju izmirene obaveze po osnovu poreza i doprinosa;
  • ne obavljaju djelatnost u okviru vojne industrije i ne organizuju igre na sreću/lutriju.

Pravo učešća na Javnom pozivu nemaju preduzeća kojima su pružene mentoring usluge u prethodnoj 2018. godini. Javni poziv i drugi prateći obrasci za prijavu dostupni su na sajtu Agencije. Prijave, potpisane od strane ovlašćenog lica i ovjerene pečatom, sa svim pratećim obrascima i dokumentacijom, podnose se isključivo elektronskim putem, skenirane u PDF formatu, na elektronsku adresu: mentoring@rars-msp.org, sa naznakom: Prijava na Javni poziv za dobijanje usluge mentoringa u 2019. godini.

Javni poziv je otvoren do 28. juna 2019. do 24 časa. Krajnji rok za završetak pružanja standardizovane usluge mentoringa je 31. decembar 2019. godine. Za više informacija možete se obratiti Agenciji na elektronsku adresu: mentoring@rars-msp.org ili na broj telefona: +387 51 222 157.

(Fotografije: © RARS)

Tags

About the author

Adria Daily Magazin

Regionalni magazin. Imate vest? Javite nam: redakcija@adriadaily.com
Srbija | Hrvatska | Slovenija | BiH | Crna Gora | Makedonija

Add Comment

Click here to post a comment

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.