Društvo

Beč ulaže 700 miliona evra u izgradnju novih škola i vrtića

Bečki gradonačelnik Mihael Ludvig je nedavno predstavio novi program izgradnje dodatnih škola i vrtića na različitim lokacijama u gradu: pored devet edukativnih kampusa – od kojih će svaki imati svoj vrtić i osnovnu školu, biće izgrađena i Zgrada stručnih škola, kao i Institut za pedagogiju.

(Fotografija: Nove lokacije za izgradnju škola i vrtića u Beču, 2019; © „Bohmann Verlag”)

Svrha kampusa, poznatih pod nazivom „Kampus plus”, jeste smeštanje vrtićkih grupa i školskih odeljenja jednih pored drugih, kako bi se deca različitih uzrasta družila i zajedno učila. Isto tako, predškolci posle vrtića kreću u prvi razred na istoj lokaciji, pa im se time olakšava period navikavanja na školu. Svaki od obrazovnih kampusa nudi dodatne sadržaje, kao što su omladinski centar ili muzička škola, a planirano je da u svakom od njih boravi oko 1.200 dece. Takođe, u novoj Zgradi stručnih škola u naselju Aspern naći će se oko 17 bečkih stručnih škola u oblasti građevinskih i trgovačkih zanimanja.

Pored toga, Beč je usredsređen i na izgradnju novog obrazovnog prostora za buduće generacije edukatora, budući da u Austriji postoji manjak vaspitača, te trenutno traži lokaciju za novu Obrazovnu ustanovu u oblasti elementarne pedagogije.

Grad Beč u ceo program izgradnje planira da investira ukupno 700 miliona evra. Prvi najavljeni kampusi će početi sa radom 2025. godine, a sve ustanove će u potpunosti biti završene do 2034. godine.

(Fotografija: Sedmi kampus u bečkom naselju Donauštat koji u septembru počinje sa radom, obuhvaćen prethodnim projektom, 2019; © „Sonaar”)

About the author

Nikola Stojanović

Nikola Stojanović

UREDNIK za Srbiju | Adria Daily magazin | Njegove tri najveće ljubavi u umetnosti jesu: gluma, pisanje i novinarstvo. Smatra da je kreativnost osnova kulture i umetnosti, odnosno multimedije – bez kojih je život besmislen! | Redovni je član Udruženja novinara Srbije (UNS) i Nezavisnog udruženja novinara Srbije (NUNS).

Add Comment

Click here to post a comment

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.