Beč ulaže 700 miliona evra u izgradnju novih škola i vrtića

0

Bečki gradonačelnik Mihael Ludvig je nedavno predstavio novi program izgradnje dodatnih škola i vrtića na različitim lokacijama u gradu: pored devet edukativnih kampusa – od kojih će svaki imati svoj vrtić i osnovnu školu, biće izgrađena i Zgrada stručnih škola, kao i Institut za pedagogiju.

(Fotografija: Nove lokacije za izgradnju škola i vrtića u Beču, 2019; © „Bohmann Verlag”)

Svrha kampusa, poznatih pod nazivom „Kampus plus”, jeste smeštanje vrtićkih grupa i školskih odeljenja jednih pored drugih, kako bi se deca različitih uzrasta družila i zajedno učila. Isto tako, predškolci posle vrtića kreću u prvi razred na istoj lokaciji, pa im se time olakšava period navikavanja na školu. Svaki od obrazovnih kampusa nudi dodatne sadržaje, kao što su omladinski centar ili muzička škola, a planirano je da u svakom od njih boravi oko 1.200 dece. Takođe, u novoj Zgradi stručnih škola u naselju Aspern naći će se oko 17 bečkih stručnih škola u oblasti građevinskih i trgovačkih zanimanja.

Pored toga, Beč je usredsređen i na izgradnju novog obrazovnog prostora za buduće generacije edukatora, budući da u Austriji postoji manjak vaspitača, te trenutno traži lokaciju za novu Obrazovnu ustanovu u oblasti elementarne pedagogije.

Grad Beč u ceo program izgradnje planira da investira ukupno 700 miliona evra. Prvi najavljeni kampusi će početi sa radom 2025. godine, a sve ustanove će u potpunosti biti završene do 2034. godine.

(Fotografija: Sedmi kampus u bečkom naselju Donauštat koji u septembru počinje sa radom, obuhvaćen prethodnim projektom, 2019; © „Sonaar”)

Oglašavanje

O autoru

Avatar

UREDNIK za Srbiju | Adria Daily Magazine |Kažu da sam umetnik koji vredno usavršava svoje, na vreme prepoznate, talente… ja im verujem. Smatram da je kreativnost osnova kulture i umetnosti, odnosno multimedije, bez kojih je život besmislen! Počeo sam da se bavim glumom 2001, a novinarstvom 2015. godine, što su danas moje profesije. Završio sam poznatu beogradsku školu glume i novinarsku školu Udruženja novinara Srbije (UNS), čiji sam stalni/redovni član. Takođe, stalni/redovni sam član i Nezavisnog udruženja novinara Srbije (NUNS). Student.

Ostavite odgovor

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

Send this to friend