Društvo

Beč preuzima koordinaciju „Dunavske strategije”

„Dunavsku strategiju Evropske unije” ubuduće će voditi grad Beč, odlučeno je u Splitu na sednici nadzornog odbora „Dunavskog transnacionalog programa” i koordinatora iz država članica „Dunavske strategije”.

Strategiju razvoja za Podunavlje, koja treba da unapredi privredni i društveni rast jednog velikog regiona, prvobitno su Austrija i Rumunija predložile „Evropskom savetu”. Nakon dugog procesa, konačno je odlučeno da predsedavajući koordinacioni biro bude u Beču.

Bečko koordinaciono telo „Danube Strategy Point” („DSP”) treba da izradi akcioni plan, koji će biti uspostavljen radi usklađivanja sa programima za razvoj Evropske unije. Gradonačelnik Beča, Mihael Ludvig, tim povodom je izjavio da se raduje što je Beč izabran za sedište „DSP-a” i da je za „Dunavsku strategiju Evropske unije” zaslužno intenzivno angažovanje grada Beča poslednjih godina, kao i da na čelu sa Rudolfom Šikerom, kao šefom „DSP-a”, Beč će staviti jasan akcenat na „Dunavsku strategiju”.

Podunavlje je fascinantan region – od izuzetnog strateškog značaja na Evropu. Ova reka je najduža u Evropi i na njenim obalama živi oko 115 miliona ljudi, koji govore dvanaest različitih jezika i imaju drugačija privredna, istorijska i društvena iskustva. Tako, na primer, u 14 zemalja dunavskog regiona spadaju dve zemlje od najbogatijih, kao i najsiromašnija, od zemalja Evropske unije, dok čak pet država nisu članice Evropske unije. „Dunavska strategija” je ujedno tema evropske susedske politike, a i politike Zapadnog Balkana.

U zadatke „Dunavske strategije Evropske unije”, između ostalog, spadaju: obezbeđivanje prostora za plovidbu, navigacioni sistem na Dunavu, ubrzavanje saobraćaja na granicama, izrada „TEN – T” mreža, to jest oživljavanje železničke mreže, izgradnja sistema vodosnabdevanja, kanala i malih postrojenja, zaštita specifičnosti predela, naseljavanje kečige – jedne od najstarijih stanovnika Dunava, saradnja sa univerzitetima, povećanje privredne konkurentnosti

Dunavski region nudi i turističke mogućnosti, koje treba razvijati i podsticati, kao i saradnju koja prelazi granice, kao što je „Dunavski festival”.

Suzbijanje korupcije i uspostavljanje uprave koja dobro funkcioniše – ne samo na državnom, već na regionalnom i lokalnom nivou, nisu samo neke od tema u fokusu „Dunavske strategije”, nego i jedan od razloga zašto je Beču dodeljena njena koordinacija.

U sklopu regionalne evropske politike planirane su četiri takozvane regionalne strategije: baltička, dunavska, alpska i jadransko-jonska strategija. Zamisao je da se aktivnosti komisije za sve navedene regione ujedine, da se jača bilateralna saradnja izvan granica i da se ostvaruju značajna poboljšanja u infrastrukturi, upravljanju i korišćenju sredstava.

(Fotografije: Dunav; ©MA 49/Lammerhuber – prva; ©Schaub-Walzer/PID – druga, ©Kronsteiner/PID – treća; ©Schaub-Walzer/PID – četvrta (naslovna))

About the author

Adria Daily Magazin

Regionalni magazin. Imate vest? Javite nam: redakcija@adriadaily.com
Srbija | Hrvatska | Slovenija | BiH | Crna Gora | Makedonija

Add Comment

Click here to post a comment

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.