Društvo

Beč: Pored služenja dobre kafice, u kafiću moguća i popravka malih kućnih aparata

U Beču trenutno postoje četiri kafića za popravke aparata, u kojima na licu mesta možete popraviti toster, kasetofon ili ventilator. Pored kafe, zaposleni su tu da Vam ponude znanje kako bi bilo koji Vaš električni uređaj bio kao nov.

(Fotografija: Mašina za šivenje; © „Pixabay”)

Kada se radi o smeću, električni i elektronski otpad (EE otpad) spada u kategoriju sa najbržim rastom. Od sedamdesetih godina prošlog veka elektrootpad se učetvorostručio, a samo u Beču svake godine nastane oko 114 hiljada tona ove vrste otpada.

Danas, oko 80 odsto malih uređaja i aparata završi u smeću, dok samo 20 odsto bude odloženo na ispravan način. Najčešći razlog bacanja stvari je kupovina novih proizvoda, koja je neretko povoljnija i jednostavnija od same popravke. Uprkos tome, neki smatraju da mnogi aparati mogu biti popravljeni, pa je u glavnom gradu Austrije još 2013. godine otvoreno nekoliko kafića za popravku uređaja.

Vlasnik jednog od ovih kafića, Sep Ajzenrigler kaže:

„Kod nas u proseku dolazi 25 odsto ljudi sa pokvarenim uređajem koji ne umeju da poprave. Mi im ponudimo kafu, alat i znanje. Time je već pola posla završeno. Uspešnost popravki je oko 80 odsto. Najčešće mogu biti popravljeni mali kućni aparati, tako što im zamenimo samo neki deo koji košta između 50 centi do evra”.

Stvaranje smeća možemo da izbegnemo na više načina. U sklopu kampanje „Smanji – recikliraj – popravi” u Beču je počela i serija predavanja o popravkama, zamenama i projektima „Uradi sam”. Bečka pijaca retkih i očuvanih predmeta „Tandler 48” do 17. jula 2019. nudi seriju predavanja o šivenju i prepravkama, a stručno osoblje na licu mesta pomaže kod oštrenja noževa ili popravki bicikla.

(Fotografija: Zanatlija u kafiću popravlja kasetofon, Beč, 2019; © „Repaircafe – MA48”)

About the author

Nikola Stojanović

UREDNIK za Srbiju | Adria Daily magazin | Njegove tri najveće ljubavi u umetnosti jesu: gluma, pisanje i novinarstvo. Smatra da je kreativnost osnova kulture i umetnosti, odnosno multimedije – bez kojih je život besmislen! | Redovni je član Udruženja novinara Srbije (UNS) i Nezavisnog udruženja novinara Srbije (NUNS).

Add Comment

Click here to post a comment

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.