Društvo

Beč: Nema više rušenja starih građevina!

U glavnom gradu Austrije, nedavno je donet zakon, prema kojem građevine podignute pre 1945. godine mogu da budu predmet rušenja jedino ukoliko njihovo postojanje ugrožava javni interes.

„Više neće biti rušenja, kao što je početkom februara 2018. to bio slučaj sa restoranom ‚Otakringer Landhaus’. Ovom odlukom istorijski vredni objekti neće moći da budu rušeni bez prethodne provere, čak i ako se ne nalaze u zaštićenoj zoni grada”, rekla je urbanista i zamenica gradonačelnika Beča Marija Vasilakou.

Ovom regulativom moći će da se zaustave i započeta rušenja, kao i takozvano „namerno propadanje i uništavanje” zgrada, ne bi li one, iz tehničkih razloga, bile dovedene do faze rušenja. Takođe, regulativa se odnosi na zgrade koje se nalaze i van zaštićene zone grada.

„Beč mora da ostane Beč! Moderna metropola, koja se razvija, mora da sačuva svoja lepa i istorijska zdanja. Do sada nam je to polazilo za rukom i ne postoji nijedan evropski grad koji je sačuvao toliki broj objekata iz perioda takozvanog ‚naglog razvoja grada’ – od 1873. do 1914. godine, i finansirao njihovu obnovu”, izjavila je članica Gradske vlade za stanovanje, obnovu grada i ženska pitanjaKatrin Gal.

(Fotografije: Beč; ©WienTourismus/Christian Stemper – prva i druga, ©Christian Jobst/PID – treća (naslovna))

About the author

Adria Daily Magazin

Regionalni magazin. Imate vest? Javite nam: redakcija@adriadaily.com
Srbija | Hrvatska | Slovenija | BiH | Crna Gora | Makedonija

Add Comment

Click here to post a comment

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.