Društvo Srbija

BASF podržava projekte učenika na temu uzgajanja useva u svemiru

Leto 2016. godine rezervisano je za lansiranje: Projekat učenika V3PO koji podržava BASF sleteće na Međunarodnu svemirsku stanicu (MSS). Iza V3PO projekta stoje tri učenika poljoprivrednog smera škole Edit Štajn iz nemačkog Ravenzburga koji žele da otkriju da li kalemi biljaka puštaju koren pri nultoj gravitaciji i kako se koren ponaša tokom vremena.

Ključno pitanje za Mariju Koh, Rafaela Šilinga i Dejvida Geraja je da li je vegetativno razmnožavanje povrća u svemiru moguće kako bi se napravila sveža hrana za svemirske misije bez nošenja ogromnih zaliha semena. BASF i NASA su se zainteresovali za ovo pitanje. Budući da BASF pruža naučnu podršku, NASA je obezbedila mesto za sprovođenje eksperimenta na MSS.

FOTO BASF_Učenici

„Ovo je možda najneverovatniji eksperiment na terenu koji ćemo moj tim i ja ikada sprovesti,“ rekao je Dr Sebastijan Rorer sa odseka za Biologiju ranih fungicida iz segmenta za Zaštitu bilja kompanije BASF. „Sa nestrpljenjem iščekujemo lansiranje i zanimaju nas rezultati.“

Vizionarski istraživački projekat škole

Sve do danas eksperimenti koji su se sprovodili u nultoj gravitaciji fokusirali su se na ponašanje rasta korena tokom klijanja iz semena. Međutim, za razliku od semena, kalemi nemaju korenov sistem. Studenti žele da istraže da li i na koji način kalemi razvijaju koren, izdanak i list bez uticaja gravitacije. Istovremeno će se sprovoditi i eksperiment za proveru na Zemlji, naravno, pod uticajem gravitacije. Ukoliko se kalemi mogu iskoristiti za vegetativno razmnožavanje pod uticajem nulte gravitacije, bio bi to značajan napredak u pokušajima da se na dugoročnim svemirskim letovima, poput onog na Mars, obezbedi hrana koja se uzgaja u svemiru.

BASF sarađuje sa poljoprivrednim naučnicima budućnosti

BASF je jedina kompanija koja pruža naučnu podršku. „Naša srca kucaju za istraživanja. Uvek težimo iznalaženju novih načina da uhvatimo u koštac sa globalnim izazovima i rešimo ih. To znači da volimo revolucionarne ideje i nekonvencionalno razmišljanje. Stoga podržavamo V3PO tim i pružamo im naučne savete. Ne samo da ćemo ovim dobiti novi uvid u ponašanje biljke, već i inspiraciju za nove proizvodne oblasti,“ istakao je Dr Harald Rang, Viši potpredsednik za istraživanje i razvoj u odseku za Zaštitu bilja kompanije BASF.

Kako bi napravili pogodan nacrt eksperimenta, učenici su završili pripravnički staž u BASF Poljoprivrednom centru u Limburgerhofu. Tu su se pripremali za eksperiment koji će se sprovesti u laboratorijama Kenedi Spejs centra na Floridi. Kada se nađu u svemiru, postoji velika šansa da će se zbog razlike u temperaturi i vlažnosti vazduha kalemi zaraziti bakterijama ili gljivicama. A, upravo to je oblast u kojoj BASF nudi svoja saznanja – i svoje proizvode. BASF fungicidi će zaštititi kaleme od gljivičnih bolesti tokom istraživanja na MSS, kao i na putu do tamo i nazad.

Osim kompanije BASF, projekat V3PO sponzorišu i: Dreamup, mymicrogravity, Federalno ministarstvo za energiju i ekonomiju, Nemački vazduhoplovni i svemirski centar, poslovno savetovanje inside, Airbus i Kreissparkasse iz Ravenzburga.

Ovo je prvi školski projekat iz Nemačke koji je uvršten u Obrazovni program NASA.

About the author

Adria Daily Magazin

Adria Daily Magazin

Regionalni magazin. Imate vest? Javite nam: redakcija@adriadaily.com
Srbija | Hrvatska | Slovenija | BiH | Crna Gora | Makedonija

Add Comment

Click here to post a comment

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.