Društvo Telo & Duh Srbija

7 interesantnih činjenica o deljenju kreveta sa nekim

Zaspaćete brže

Kada ste sami, lako možete da se upletete u sopstvene misli, počnete preterano da razmišljate i kao posledica toga da pokvarite kvalitet sna. Zbog toga, kako je naučno dokazano, mnogo brže zaspimo kada spavamo sa nekim.

 

Osećamo se bezbednije

Postoji nešto veoma utešno u tome da imamo nekog pored sebe dok spavamo.  Osećamo se zaštićeno što nam da je priliku da se više opustimo, samim tim i san će biti mnogo dublji i probudićemo se odmorniji.

 

Strana na kojoj spavate govori nešto o vama

Studija izvršena u Engleskoj ukazuje na to da ako spavate na levoj strani kreveta želite dobar početak dana, volite svoj posao, imate puno prijatelja i budite se u dobrom rasploženju sa pozitivnim pogledom na život. S druge strane, ako spavate na desnoj strani više volite sopstveno društvo, nervozniji ste, pesimističniji i ne dopada vam se previše vaš posao.Studije su pokazale da muškarci obično biraju desnu stranu kreveta, i da to čine ugčavnom nesvesno.

 

Spavanje sa nekim umanjuje stres

Sa umanjenim stresom dolazi i smanjenje nivoa hormona stresa – kortizola, kao i umanjen nivo citokina koji su povezani sa upalnim procesima. Ova kombinacije ne samo da nas opušta, već i značajno utiče na jačanje našeg imuniteta.

 

Hormon ljubavi

Oksitocin, koji neki zovi i hormon ljubavi se otpušta čak i ako lagano dodirnete svg partnera. Šta će se dalje desiti je na vama, ali samo otpuštanje tog hormona vas opušta i podstiče san.

 

Što bliže to bolje

Još jedna studija sa Hertfordhir univerziteta se pozabavila efektima fizičke bliskosti tokom sna medju 1000 ispitanih parova. Ova studija je potvrdila da ljudi koji odžavaju maksimalnu razdaljinu od 2.5 cm od svog partnera imaju kvalitetnije veze. Zato ih čvrsto zagrlite.

 

Žene su osetljivije

U studiji iz 2007, istaživači su našli da se žene bude više puta u toku noći kada neko spava pored njih, dok muškarci spavaju isto bilo da su sami ili ne. Ipak, žene su prijavile a studije potvrdile, da žene uživaju muškom prisustvo na psihološkoj bazi čak iako ih košta minuta ili čak sati sna.

Pozitivni efekti deljenja kreveta sa nekim definitivno nadmašuju negativne naročito kada se radi o zdravlju. Osim toga, ako ste u lepoj vezi, onda uvek imate kome da se radujete i čijem licu ćete se obradovati kada se ujutru probudite, zar ne?

 

Tags

About the author

Adria Daily Magazin

Adria Daily Magazin

Regionalni magazin. Imate vest? Javite nam: redakcija@adriadaily.com
Srbija | Hrvatska | Slovenija | BiH | Crna Gora | Makedonija

Add Comment

Click here to post a comment

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.